На открито маските ще са задължителни, но само ако има струпване на хора. Това стана ясно от думите на премиeра Бойко Борисов на заседанието на правителството днес, съобщи правителствената информационна служба.

"Обществата по света са разделени и процентът на тези, които не вярват, че има COVID-19, се увеличава. В същото време броят на заразените върви нагоре в цяла Европа, затова, независимо че са в защита на здравето на хората, всички мерки биват подлагани на съмнение", обясни премиерът.

Той настоя в заповедта на министъра на здравеопазването, която влиза в сила от утре, да бъде описано кога и как е задължително носенето на маска на открито. Разпореждането му идва днес, след като здравните власти взеха решение от 22 октомври, т.е. от утре, задължително да носим маски на открито.

"Настоявам в нея (заповедта - б.р.) да бъде описан всеки един детайл! Точно и ясно трябва да се обясни на хората, че когато човек върви сам по улицата, кара колелото, разхожда се в парка или е на открити места, където няма струпване, не е необходимо да носи маска. Ако иска - може да го стори, но по негово желание", заяви Борисов.

И допълни:

"Болниците са претоварени в момента, пациентите с COVID-19 са все повече, заразява се медицински персонал. Трябва да мислим и за лекарите, които са на първа линия."

Той добави, че много държави в Европа въведоха задължителни маски, в сила са извънредни положения, затворени са училища, ресторанти, обекти.

"Ние искаме на базата на убеждението и със стриктен контрол да запазим живота на медицинския персонал, на всички служители на първа линия в битката с COVID-19 и на всички български граждани", заяви Борисов.

Днес правителството обезпечи доставките на лекарството ремдeсивир, с което се осигурява лечението на пациенти с COVID-19, до края на март 2021 г. 

Че маските ще станат задължителни на открито от утре съобщи вчера здравният министър Костадин Ангелов. Той обясни, че целта е да се намали броят на заразените. Ще бъде въведен и нов по-кратък срок на карантината при контактни на заразени с коронавирус лица. Тя вече ще е 10, а не 14 дни, но условието е карантинираното лице да няма клинични симптоми.