Българите, наред с гражданите на Румъния, Унгария, Франция и Холандия, са сред най-честите жертви на трафика на хора в ЕС. Това сочи доклад, представен днес от Европейската комисия.

За 2017 и 2018 г. са установени 14 145 случая на трафик, половината (49 на сто) на граждани на ЕС. Сред останалите пострадали от това явление в Европа най-често са граждани на Нигерия, Китай, Украйна, Мароко и Индия, предаде БТА.

В доклада е даден пример с българо-френска операция, при която са били установени 167 български граждани, жертва на трафик. Случаят е бил разкрит със съдействието на Европол и е бил свързан с българи, наети за гроздобер във Франция.

Данните показват, че най-често трафик с цел извършване на престъпления и за принудителна просия се наблюдава в България, Хърватия, Гърция, Холандия и Полша. Обикновено жертви стават бедни или зависими хора от малцинствата, които биват принуждавани да крадат, мамят или да продават наркотици.

България, наред с Франция, Белгия, Румъния и Австрия, е сред страните в ЕС, където се водят най-много дела за трафик на хора. Отбелязва се, че 70 на сто от повдигнатите обвинения са спрямо европейци и са за трафик с цел сексуална експлоатация. Около пет на сто от жертвите са били заставяни да работят принудително. Над две трети от обвиняемите са мъже, показват данните.

Отчита се, че всеки трети случай на трафик в ЕС се извършва в рамките на една и съща държава. Най-често (72 на сто) жертвите са жени и момичета. При посочените над 14 хиляди установени случая са били предявени едва 6163 обвинения, а присъдите са само 2426 според доклада.