Българските документи за самоличност, чийто срок на валидност е изтекъл, да продължат да са валидни до 31 януари догодина. Такава промяна в закона анонсира днес депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-министър на вътрешните работи Красимир Ципов. 

„До края на тази година изтича срокът на валидност на голям брой лични карти и паспорти, съответно предстои тяхната подмяна. Това означава, че на голям брой граждани ще им се наложи да ги подменят в усложнена епидемична обстановка. С цел да избегнем риска от разпространяване на заразната болест и да запазим живота и здравето на служителите на МВР, предлагаме тази промяна“, обясни той.

Това е второ удължаване на срока на валидност на личните карти и паспорти заради пандемията. В закона за извънредното положение, което бе въведено през март и продължи до средата на май, се прие всички лични документи да важат до 31 октомври, ако валидността им е изтекла по време на извънредното положение. Сега идеята е това да продължи още 3 месеца.

По данни на властта мярката ще засегне над 410 хил. българи, които трябва да сменят документите си. Става въпрос за изтичащи над 300 хил. лични карти и около 110 хил. международни паспорта. Отсрочката важи и за шофьорските книжки. 

През летните месеци след извънредното положение органите на МВР са издали над 381 хил. лични карти, над 181 хил. паспорта и над 201 хил. шофьорски книжки.

До края на годината Германия ще разрешава на чужденци, чиито паспорти и лични карти са с изтекъл срок на валидност, да напуснат територията на страната, когато държавата, която е издала документа, е обявила, че удължава срока на валидност. 

Предстои законовата промяна да бъде внесена и гласувана от Народното събрание в спешен порядък.