Израел и Судан се споразумяха с посредничеството на САЩ да нормализират своите отношения. Лидерите на трите държави съобщиха снощи новината в съвместно изявление, цитирано от световните агенции.
Судан е третата арабска страна, нормализирала отношенията си с Израел от септември насам, след Обединените арабски емирства и Бахрейн миналия месец. Преди това, за над седем десетилетия съществуване, еврейската държава бе призната само от две арабски страни - Египет през 1979 г. и Йордания през 1994 г.
Споразуменията на Израел с ОАЕ, Бахрейн и Судан бяха постигнати с посредничеството на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп. Кандидат за нов мандат на поста, Тръмп постигна тези външнополитически успехи в навечерието на президентските избори в Съединените щати на 3 ноември.
Споразуменията идват в помощ и на израелския премиер Бенямин Нетаняху, близък съюзник на американския президент, който е в затруднено положение заради съдебните дела срещу него и протестите в страната против ограниченията заради новия коронавирус.
Тръмп се чу по телефона с Нетаняху и със суданския министър-председател Абдала Хамдок вчера.
Американският президент, който разговаря от Белия дом в присъствието на репортери, изрази очакване палестинците и редица страни да се съгласят на по-близки отношения с Израел през следващите месеци.
В разговора си с Тръмп Нетаняху приветства "бързо разширяващия се мирен кръг".
Президентът на САЩ и премиерът на Судан призоваха за приятелско решение на спора на северноафриканската страна и Египет с Етиопия заради изграждания от нея голям язовир на река Нил. Според Хартум и Кайро съоръжението ще намали заплашително количеството вода, което ще достига до тях.

Президентът на САЩ уведоми Конгреса за намерението си да извади Судан от американския списък на държавите спонсори на тероризма. Белият дом потвърди, че Хартум е превел 335 милиона долара по сметка за подпомагане на жертви на тероризма и техните семейства.
Судан бе включен в черния списък при предишния режим на авторитарния президент Омар ал Башир, който бе свален след масови протести миналата година, припомня ДПА.
Ройтерс отбелязва, че за Нетаняху е приоритет да установи връзки с преди враждебни към Израел африкански и азиатски страни, на фона на липсата на какъвто и да било напредък в мирния процес с палестинците, откакто той е израелски премиер вече повече от 10 години. Тези споразумения освен това имат за цел да обединят арабските държави срещу общия им враг Иран.
От страна на САЩ сделката със Судан е била договорена от високопоставения съветник на Тръмп и негов зет Джаред Къшнър, специалния пратеник за Близкия изток Ави Берковиц съветника на президента за националната сигурност Робърт О'Брайън, държавния секретар Майк Помпейо и Мигел Кореа, представител на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

"Това очевидно е голям пробив", изрази задоволство Къшнър в коментар за Ройтерс. Той подчерта, че договарянето на "тези мирни споразумения" на Израел с арабски държави "не е толкова лесно, колкото ние го правим да изглежда сега. Те са много трудни за постигане."

Очаква се церемонията по официалното подписване на израелско-суданското споразумение да се проведе през идните седмици в Белия дом.
В тристранното съвместно изявление с Тръмп Нетаняху и Хамдок изразяват намерение да бъдат установени икономически и търговски отношения между Израел и Судан. Фокусът първоначално ще е върху селското стопанство.
Джаред Къшнър спомена за "промяна на парадигмата" в Близкия изток. Решението на Судан има символно значение, тъй като Арабската лига е решила в Хартум през 1967 г. да не признае правото на съществуване на Израел.