Дупничанката Детелина Василева (днес на 29 г.) получи от Окръжен съд-Кюстендил осъдителна присъда от 13 години затвор.

Тя е заради това, че умишлено е умъртвила в нощта на 8 срещу 9 ноември 2019 г. пенсионирания миньор Пламен Йонев (62 г.) в бобовдолското с. Мламолово.

Делото бе по един от най-тежките членове от НК - чл. 115.

Преди това младата жена била на гости у убития, от когото очаквала полов акт, за което й бил обещал 20 лв. Вместо това, след като пил с приятели, мъжът й казал, че ще й даде 2 лв., за да си върви.

Така се стигнало до убийството с нож, който Детелина намерила на масата.

Младата жена не е напускала ареста от 9 ноември миналата година. Тя остава с мярка "задържане под стража", докато не влезе присъдата й в сила, разпореди днес първата съдебна инстанция. 

Ето и оригиналното съобщение на прокуратурата, която описва случая:

Тринадесет години затвор за подсъдима, извършила умишлено убийство в с. Мламолово

Окръжна прокуратура – Кюстендил, е постигнала осъдителна присъда спрямо двадесет и девет годишната Д. В., обвинена за извършено от нея умишлено убийство. Престъпното деяние е квалифицирано по чл. 115 от НК.

Пострадалият П. Й. бил пенсиониран миньор. Живеел сам в къщата си в с. Мламолово, община Бобов дол.

На 8.11.2019 г. заедно с двама негови приятели се събрали в дома му. С мъжете била и Д. В., с която по-рано се договорили за предоставяне на сексуални услуги срещу заплащане.

Когато гостите му се разотишли, П. Й. предложил на подсъдимата да остане. До към 2 ч. през нощта тя седяла на стол, докато той се разположил на леглото. От изпития по-рано алкохол мъжът за кратко заспивал, а след като се събуждал, обиждал и се заяждал с В., заплашвал, че ще я бие. След като тя му отказала полов акт, й казал да тръгва, като й дал два лева за билет. Тя му обяснила, че навън е тъмно и студено и трябва да изчака до сутринта, когато ще има автобус.

Поведението на Й. и фактът, че посред нощ трябва да напусне къщата му, при това без да е получила договорените двадесет лева, заради които останала, изнервили жената. Тя взела намиращия се на масата нож и нанесла с него удар в областта на гърдите на пострадалия. От силата на удара острието влязло в тялото му до дръжката. Мъжът станал от леглото и сам извадил ножа от раната. Изплашена от случилото се, подсъдимата избягала навън.

На следващата сутрин бездиханното тяло на пострадалия било открито от негов приятел. Пристигналият на място лекарски екип констатирал смъртта на П. Й.

От заключението на изготвената съдебномедицинска експертиза е видно, че нанесеното на мъжа прободно-порезно нараняване в гръдния кош предизвикало масиран кръвоизлив, последван от остра сърдечно-съдова недостатъчност. Това довело до смъртта на пострадалия.

Съдът е признал за виновна подсъдимата Д. В. за извършеното от нея тежко престъпление и й наложил наказание от тринадесет години лишаване от свобода при строг режим на изтърпяване. Присъдата подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.