Коронавирусът устремно нахлу и във властта. Расте броят на заразените управници на различни нива. Темата кой е с COVID-19, кой е карантиниран и колко спазва самоизолацията все повече се превръща в централна.

Към момента премиерът Бойко Борисов е болен, за положителния си тест (след два отрицателни, последният в петък) той съобщи в неделя следобед във фейсбук. Отново в социалната мрежа във вторник той написа, че състоянието му е добро, има общо неразположение, вкъщи си е. Не се налага вицепремиер да поема функциите му, повтори вчера и Красимир Каракачанов.

 
Преди него в петък обяви, че PCR пробата му е положителна заместник регионалният министър Николай Нанков.
 
Нанков е чест спътник на Борисов в джипа, той беше заедно с него и предишната неделя, на 18 октомври. Това доведе до карантина на другите придружаващи министри - на земеделието Десислава Танева и на финансите Кирил Ананиев. Под карантина беше и Севделина Арнаудова от централата на ГЕРБ. В изолация е и шефката на Нанков в министерството - Петя Аврамова. (Към момента данни за нови случаи в регионалното министерство няма.)
 
Заради скорошен контакт с Борисов са карантинирани още здравният министър Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, министърката на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, шефката на кабинета на премиера Деница Желева.
 
Един през друг всички съобщиха, че са се самоизолирали. Вчера здравният министър допълни, че тестът му е отрицателен, но остава под карантина (което би трябвало да се подразбира).
 
Така броят на министрите, които не са под карантина към момента, намалява. Единственият министър, който преболедува COVID-19 още по времето на първата вълна, е спортният - Красен Кралев. Трябва да се има предвид, че заседанието на Министерския съвет в четвъртък беше присъствено на фона на растящия брой случаи на заразени с коронавируса.
 

Трябва ли да е под карантина президентът

Около карантината на властимащите се разгоря и поредният скандал, който в понеделник отне поста на директора на РЗИ-София д-р Данчо Пенков. Шефът на столичната регионална инспекция взе решение да съкрати карантината първо на президента Румен Радев, после на премиера, на Арнаудова и на финансовия министър.
 
А от четвъртък задължителната самоизолация в случай на близък контакт с инфектирано лице е 10 дни.
 
Според решението на Пенчев обаче при следващ отрицателен тест карантината на управляващите беше отменена. Това се случи при завръщането на Радев от Естония.
 
Президентът за няколко часа беше поставен в изолация заради общуването му с шефа на ВВС ген.-майор Димитър Петров на 16 октомври, но след нов отрицателен тест беше освободен от задължението да не общува с други хора като потенциален източник на зараза. Въпросът отново възникна, когато стана ясно, че полският президент Анджей Дуда, който също беше в Талин, е с COVID-19. Ако се следва процедурата, разписана в заповедта на здравния министър, Радев и към момента при тези обстоятелства би трябвало да е в карантина. Днес обаче той коментира, че за него въпросът е приключен. В неделя той не пропусна да съобщи, че е с пореден отрицателен тест и да пожелае бързо възстановяване на всички болни, след тях и на министър-председателя. Във вторник Радев обясни, че по закон има ясно определен орган, който е оторизиран и компетентен да налага и да отменя карантина, а именно - РЗИ.
 
"Следвам стриктно правилата - така е разпоредила РЗИ, така изпълнявам абсолютно всичко", каза той.

Висши военни във ВМА

На лечение във ВМА е генерал-майор Димитър Петров - командирът на Военновъздушните сили. Ген. Петров се е оказал с положителен тест за коронавируса в неделя, 18 октомври. За състоянието му официално се разбра по време на посещение на президента Румен Радев в Естония, което беше прекратено предсрочно заради контакти на държавния глава със заразен. В петък, 23 октомври, стана ясно, че и командирът на авиобаза "Граф Игнатиево" бригаден генерал Николай Русев е с коронавирусна инфекция във ВМА. 

Смята се, че заразата тръгва от празника на ВВС, който беше отбелязан миналия петък, на 16 октомври. Тогава имаше церемония в София, на която бяха президентът Румен Радев, военният министър Красимир Каракачанов, както и висшите представители на ВВС.

По-късно е имало и коктейл в резиденция "Лозенец" за празника на Военновъздушните сили. 

От Министерството на отбраната отказват да коментират колко точно са заразените военни, присъствали на тържеството, колко са пилотите с коронавирус от авиобазата "Граф Игнатиево" с обосновката, че това е "чувствителна информация".

Гешев карантиниран вече и официално

Главният прокурор обяви в понеделник, че се самоизолира заради случай на заразен в семейството му. А и за да изтъкне как дава личен пример. Днес има нов туит - вече има и предписание. Съобщението е придружено и с призив за спазване на правилата, защото "лекари, медицински работници и РЗИ са на ръба на силите си".

Херо Мустафа също в самозолация

Посланикът на Съединените щати у нас Херо Мустафа се е самоизолирала във вторник след контакт с болен от COVID-19. Не се уточнява дали става въпрос за премиера Бойко Борисов, с когото тя се видя в петък по време на посещение на високопоставена американска делегация.

"Спазвам правилата и съм в изолация след контакт с човек с COVID-19", казва Мустафа във видео, качено на фейсбук страницата на американското посолството у нас. 

Посочва, че е намалила риска от инфекция, като носи маска, и че ще продължи да го прави.

Коронавирус в местната власт

Кметът на втория по големина град в България - Пловдив - Здравко Димитров е с положителен тест от понеделник, смята, че се е заразил преди три-четири дни.

Един от вариантите е да му го е предал шефът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов, който още през миналата седмица е установен.

В момента Димитров е на домашно лечение.

Кметът на столичния район "Студентски" Петко Горанов е заразен с коронавирус. 

"PCR тестът ми е положителен. Отменям всички приемни дни", съобщи той във фейсбук. 

"Скъпи хора, не подценявайте това, което се случва! Този вирус е непредвидим, заради това и напрежението покрай него е толкова голямо. Пазете се и спазвайте мерките! Спазвайте ги! Не са пресилени, още по-малко пък излишни!", добави районният кмет. 

С положителна проба за коронавирус е и колегата му в "Младост" арх. Стефан Стефанов.

Отново в социалната мрежа Стефанов съобщи за положителната си проба.

"Във връзка с обществения пост, който заемам, от началото на пандемията, редовно си правя тестове за коронавирус. Последният излезе днес и за съжаление е положителен. Засега оставам вкъщи под карантина", обяви той. 

В списъка е и кметът на община Петрич Димитър Бръчков. Той е с коронавирус, съобщиха късно снощи от местната администрация. Изследването е направено с PCR тест.

Бръчков е в добро общо състояние, но през нощта е бил под наблюдение в МБАЛ "Югозападна болница" в Петрич. Очаква се днес да бъде изписан и да остане на домашно лечение.

Повторна инфекция при зам.-кмет

Зам.-кметът на Русе Енчо Енчев попадна в болница с двустранна пневмония след като за втори път се оказа с коронавирусна инфекция. В началото на юли тестът му беше положителен, но тогава имаше съвсем леки симптоми. Повторното му заразяване обаче е с по-тежко протичане.

На 10 октомври българската еврокомисарка Мария Габриел също съобщи, че е заразена.