Главният здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса д-р Ангел Кунчев е предложил поправка "Борисов и Радев" в заповедта, засягаща задължителната 10-дневна карантина. Кунчев е поискал да се запишат длъжности, за които тя да не важи, с цел да не "затворим държавата, ако карантинираме всички управници". По думите на Кунчев заповедта сега се нарушава, което е факт - това бе сторено и от президента Румен Радев, и от премиера Бойко Борисов, като вторият в момента е под домашно лечение заради положителен за COVID-19 тест. Държавният глава пък, както обяви преди два дни, продължава със срещите по седмичната си програма. Вчера и днес той имаше две събития.

Искането си д-р Кунчев е обосновал в коментар за "Свободна Европа", след като в обществото бе поставен въпросът с двойния аршин - за Борисов, Радев и министрите карантината се сваляше с решение на РЗИ веднага след отрицателен PCR тест, но за гражданите без властови функции - не. Въпреки отрицателен тест.

"Трябва да има ясен регламент. Очевидно е, че не можем да затворим държавата, а ако карантинираме всички управници, на практика ще се случи точно това. Затова в заповедта ще бъде описано при какви длъжности е възможно след два отрицателни теста, направени през два дни, карантината да бъде сваляна. Сега аз съм в карантина, представете си, че затворим цялото здравно министерство, защото министърът е общувал с премиера или неговите заместници са общували с него. Кой ще движи нещата?", заяви Кунчев, който в действителност е под карантина.

От Министерството на здравеопазването обаче са категорични: "Съгласно действащата заповед на министъра на здравеопазването всяко идентифицирано близко контактно лице се поставя под 10-дневна карантина, считано от последния контакт с доказан случай на COVID-19. Ако до изтичане на определения период не се появят симптоми за COVID-19, карантината се преустановява. Министерството на здравеопазването обръща внимание, че отрицателният лабораторен резултат от PCR изследване отчита единствено моментното състояние на лицето и същият не е основание за преустановяване на карантината и/или намаляване на нейния срок."

Вчера директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев подаде оставка, която веднага беше приета. Мотиви не бяха огласени. За оставката беше съобщено ден след като стана ясно, че премиерът е с положителен тест за коронавирус след два отрицателни. Борисов се оказа заразен, след като в събота той беше предсрочно освободен от карантина по нареждане на шефа на РЗИ-София.

Подобен подход на съкращаване на карантината имаше и по-рано спрямо президента Румен Радев, както и по отношение на няколко министри, общували отблизо с инфектирани хора. В случая с държавния глава той участва в срещата, на която официално пое председателството на инициативата от Естония, но на следващия ден визитата му бе предсрочно прекратена, след като естонската страна е била информирана, че държавният глава е бил в контакт с позитивния за COVID-19 командир на ВВС ген.-майор Димитър Петров. РЗИ обаче го "пусна" след отрицателен тест. После обаче се оказа, че полският колега на Радев Анджей Дуда, също участник в срещата в Талин, е позитивен за коронавирус. Тогава Радев обави, че следвайки предписанията на РЗИ си е направил нов тест, отрицателен е, и тръгна по събития - вчера бе на събитие на Техническия университет - на церемония по случай 75-годишнината от откриването му, а днес бе на полевия учебен полигон "Корен", където присъства на тактическото учение "Балканска стена 20".

Вчера директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов изрази мение, че Радев трябва да бъде под карантина.