"Нито децата, нито пенсионерите произвеждат национален продукт. Някой трябва да произвежда този продукт - и това е бизнесът. И ние ако кажем на бизнеса сега кой е на прага на крах и на банкрут и тогава да ви помогнем - това няма как да стане. Просто ще е твърде трудно."

Така бившият финансов министър в кабинета "Борисов 1" Симеон Дянков коментира пред Нова тв проекта на бюджет за следващата година, в който са заложени множество социални плащания и увеличение на минималната пенсия, натруването на огромен дефицит и пр. - критикуван от редица експерти като бюджет, който ще вкара страната в дългова спирала и в който няма мерки, насочени към ударения от коронавируса бизнес. Припомняме, че единствената голяма неправителствена организация, която напълно подкрепя бюджета на управляващите, е КРИБ, управлявана от Кирил Домусчиев. 

"Дават се доста пари. Въпросът е как помагаме на бизнеса, защото много от мерките сега помагат на пенсионерите. Това по принцип е добре. Помагат на децата - това също е добре. Социално ориентиран е, макар че е леко объркан. Примерно - помагаме на една част от пенсионерите, не на всички, а помагаме на всички деца. Някак си няма смисъл, защото има богати семейства, които могат да си издържат децата", заяви още Дянков, визирайки непропорционалното увеличение на пенсиите (само за най-бедните пенсионери) и детските надбавки за всички семейства - без оглед на нуждите.

По думите му "темата, която липсва, е, а какво правим с този бизнес - със зимния туризъм, с мебелната индустрия, която е някъде на 1/3 от възможностите си спрямо миналата година".

На въпрос за мерките, които отделни министри предлагат според собственото си "портфолио", Дянков разкритикува цялостната концепция и липсата на обща визия за справяне с щетите от пандемията.

"Не е въпросът да се опитваме да помагаме. Въпросът е вече да сме готови и да сме пред следващата вълна. Това в България някак си... Примерно мярката 60/40, известна мярка, донякъде се използва от бизнеса. Трябваха няколко месеца, докато влезе", заяви той и даде САЩ за пример - мярката е била въведена за седмица.

"Самите бизнеси не могат да се справят с това. Тук е държавата, която трябва да бъде смела и да каже - ние ще помагаме в тези най-трудни месеци с програми, които започват днес. Всяко работно  място трябва да го запазим. Всъщност това е социалната политика - ако хората работят, те ще имат пари и за семейството. А сега някак си точно на работещите хора не се помага особено", повтори.

Според финансиста "е време за ново мислене". Има много мерки в България, но те представляват едва 1/4 от мерките, които се използват в други държави и доказано работят. "Така или иначе се вземат заеми - просто да ги фокусираме върху производство, вместо само върху потребление" - предложи Дянков.

Той коментира и президентските избори в САЩ в контекста на енергийните проекти, които се реализират в България. "За нас определено е по-добре да имаме демократи в Белия дом, в Конгреса и в Сената. Тук цари вече мнението, че демократите ще дойдат в Белия дом, въпросът е дали това ще стане и в Сената - ще могат ли демократите да вземат 4-те места - според мен не", посочи. По думите му ще влезем в ситуация, в която демократите ще са по-благосклонни към Европа, защото президентът Тръмп и хората около него не харесват Китай, но не харесват и Европа особено. Това ще помогне на България по енергийните проекти ("Турски/Балкански поток"). Санкциите са главно идея на републиканците, ако не са на власт, ще е много по-лесно да се развият тези проекти в България - смята Дянков.