Най-голямото британско летище - лондонското Хийтроу, бе украсено с голям ароматен глобус. Инсталацията Scent Globe позволява да с едно натискане на копчето да подушите ароматите на 5-те най-популярни за англичаните туристически дестинации, съобщава сайтът "Бюро 247".

Scent Globe, поставен на терминала Т2 на Хийтроу, предлага на чакащите пътници да се отправят на ароматно пътешествие в Таиланд, ЮАР, Япония, Китай и Бразилия. За целта трябва само да изберете на сензорние екран една от петте страни и вграденият в глобуса парен генератор започва да пръска във въздуха наоколо миризмите, характерни за предпочитаното направление.

Южна Африка например мирише на тамян, мускус и трева, Бразилия - на влажна тропическа гора с примес на кафе и жасмин. В Япония ароматът е на океан, водорасли, зелен чай и амбра, Китай мирише на традиционните благовония в будистките храмове, а Тайланд - на съчетание на орхидеи с лимоново дръвче, джинджифил и кокос.

Засега България не присъства на ароматния глобус, но можем да си представим какво трябва да се заложи в парогенератора на Хийтроу. Например може да е комбинация на розово масло, лавандула и борова гора. Със същия успех обаче може и да е смес от софийски смог, дъх на сутрешен автобус от Перник за столицата и ракия, варена от чорапи на ГЕРБ, с която скулпторът Минеков черпи бившите си приятели от Реформаторския блок.