SpaceX отказва да признае международното право на Марс, съгласно Общите условия на своя проект от система на сателитни спътници Starlink.

Вместо това космическата компания на Илон Мъск щяла да се придържа към набор от "принципи на самоуправление", които ще бъдат определени след като се установи на Червената планета, предаде "Индипендънт".

Мъск разкри плановете си да създаде самоподдържащ се град на Марс миналата седмица, въпреки че все още не е предвидена времева рамка за неговото развитие.

Всяка бъдеща колония, създадена от SpaceX, вероятно ще използва система от спътници Starlink, които обикалят около планетата, за да осигурят връзка с хората и машините на повърхността.

Повече от 800 от сателитите вече са изведени в орбита около Земята, като още десетки хиляди са планирани през следващите години

Приложение Starlink бе пуснато в някои региони на САЩ и Канада тази седмица. В общите условия на приложението се посочва, че услугите на Starlink, предоставяни на Земята или Луната, ще се управляват съобразно законите на щата Калифорния.

Отвъд нашата планета и нейния сателит обаче законите и разпоредбите са по-малко ясни.

"За услугите, предоставяни на Марс или на път към Марс чрез космически кораб, страните признават Марс като свободна планета и нито едно базирано на Земята правителство няма власт или суверенитет над марсианските дейности", се казва в раздела за приложимото право. "Затова диспутите ще се уреждат въз основа на принципи на самоуправлението, създадени добросъвестно, по време на установяването на Марс".

Инженерът на космическите системи Ерван Бовоа обяви, че позицията на SpaceX напомня на декларация, представена от организацията с нестопанска цел Фондацията Earthlight, ангажирана с подготовката за разпростирането на човечеството отвъд Земята.

Декларацията за правата и отговорностите на човечеството във Вселената гласи, че пространството трябва да се "счита за свободно от всички, за всички и на всички".