Рекорден прилив на случаи на коронавирус в САЩ изтласква болниците до ръба на капацитета им и убива до 1000 души на ден, показват последните данни, докато вниманието на страната се насочва към президентските избори във вторник, съобщава днес Ройтерс.

Съединените щати регистрираха 9-милионния си случай вчера. Заразените са близо 3% от населението, а починалите стигнаха до 229 000 от избухването на пандемията в началото на тази година.

В петък страната счупи еднодневния си рекорд за нови коронавирусни инфекции, съобщавайки за 100 233 новорегистрирани случая за изтеклите 24 часа. 

Тежките случаи на COVID-19 нарастват и болниците в шест щата съобщават, че имат най-много пациенти с болестта от началото на пандемията. Броят на хоспитализираните пациенти с COVID-19 се е увеличил с над 50% през октомври до 46 000, най-високият от средата на август.

Сред тежко засегнатите щати са тези, които са най-силно оспорвани в кампанията между републиканския президент Доналд Тръмп и претендента за демократите Джо Байдън, като Мичиган, Северна Каролина, Охайо, Пенсилвания и Уисконсин.

За трети път този месец над 1000 души умряха от вируса в четвъртък и се очаква темпът на смъртните случаи да продължи да нараства.

Наскоро актуализираният модел на развитието на пандемията на Университета на Вашингтон прогнозира, че броят на починалите, който е бил с месечно темпо от малко над 22 000 случая през по-голямата част от октомври, ще започне да еволюира през идните месеци до нов рекорд от над 72 000 през януари.