Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел се надява европейският „Закон Магнитски“ да бъде приет до месец.

"Това ще бъде подходящ начин да отбележим 10 декември – Международния ден на човешките права“, пише в своя блог дипломат номер 1 на ЕС.

Съвет „Външни работи“ е насрочен за 7 декември.

Европейският закон все още няма официално название. Той е еквивалент на американския глобален „Закон Магнитски“, носещ името на руския адвокат Сергей Магнитски, Юристът уличи висши руски чиновници в данъчна измама за 230 милиона долара. Той бе арестуван и почина в затвора през 2009 г. при неизяснени обстоятелства. Смята се, че е бил изтезаван.

Наскоро Борел намекна за „Закон Навални“ - на името на отровения руски опозиционер Алексей Навални.

На 19 октомври Еврокомисията и Жозеп Борел представиха съвместно предложение за регламент на Съвета за санкции заради сериозни нарушения и злоупотреби с правата на човека по света. Очаква се режимът да се състои от мерки като замразяване на активи и забрани за пътуване. По този начин за първи път Еврокомисията ще има възможност за упражняване на надзор върху прилагането на забраните за пътуване.

„Твърде много нарушители на човешките права са убедени, че може да им се размине за техните престъпления. Така че главната цел на нашия санкционен режим е да им объркаме сметките“, пише Борел.

Той обаче уточнява, че докато американският закон предвижда наказания за нарушени човешки права и корупция, европейският му еквивалент предвижда наказания само за първото престъпление.

Подготовката на европейския „Закон Магнитски“ започна след Съвет „Външни работи“ на 9 декември 2019 г., припомня дипломат номер 1 на ЕС. За приемането му е необходимо единодушие от всички страни членки и все още могат да бъдат направени промени в текста.