Двама говорители на Еврокомисията браниха Жозеп Борел – върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

Повод бяха думите на самия Борел от 4 декември, че не познава много добре „Закона Магнитски“. Новоизбраният първи дипломат на Съюза говори пред Комисията по външна политика на Европарламента и гости от националните парламенти на страните от ЕС.

Днес журналисти попитаха дали Борел вече познава закона, приет от САЩ, Канада и няколко европейски страни и предвиждащ санкции за нарушители на човешките права и замесени в корупция по целия свят.

„Всички сме човешки същества и може да се случи така, че не винаги да се сетим за всичко по всеки отделен въпрос.  Неизбежно има неща, по които да се очаква повече внимание. Но ви уверявам, че сега този въпрос се следи много отблизо“, каза Виржини Батю-Хенриксон – говорител на оглавяваната от Борел Европейска служба за външна дейност (ЕСВД).

В защитата на първия евродипломат се включи и главният говорител на ЕК Ерик Мамер.

„Като стоящ на този подиум всеки ден и изправен пред въпроси по всички възможни теми мога да потвърдя факта, че това може да се случи с всекиго от нас“, заяви той.

Същевременно Жозеп Борел работи върху план за действия относно човешките права, който ще бъде единствен по рода си в света, увери Батю-Хенриксон. Според нея за него щяло да се знае още в началото на 2020 г.

ЕС все още няма еквивалент на „Закона Магнитски“. Но идеята за възможен глобален санкционен режим заради човешките права на ниво Европейски съюз е била обсъждана на техническо равнище в Съвета на ЕС със страните-членки, каза още говорителката.

На 9 декември ще се проведе Съвет „Външни работи“- И участниците ще обсъдят как по-нататък ЕС би могъл да насърчава и защитава човешките права по света.

Иначе Върховният представител вече демонстрирал в значителна степен ясния си ангажимент към човешките права и ролята на ЕС в тяхното насърчаване и защита. Знак за това е фактът, че  въпросът ще бъде в дневния ред още на първия Съвет „Външни работи“ под негово ръководство.

Журналист попита и дали ЕС ще обсъди и санкции срещу най-високопоставените лица, свързани с убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги в консулството на страната в Истанбул.

„Нямаме инструменти за конкретния случай“, отговори Виржини Батю-Херниксон.

Тя обясни, че на този етап не съществува европейски санкционен режим на глобално ниво, свързан с човешките права. Има само географски режим от този вид. Говорителката даде за пример мерките, наложени срещу хора във Венецуела и Мианмар.