Ако няма достатъчно лекари, аз ще вляза, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в ефира на бТВ тази сутрин. Проф. Ангелов е дългогодишен хирург.

"Ще призова и българските депутати, които са лекари да си свалят костюмите, да облекат екипите и да влязат в болниците!“

Няма да има галеници сред шефовете на болници, които отказват да приемат болни от COVID-19, подчерта министърът по повод репортажа на БНТ вчера, който показа как се изисква хартиен тест за PCR в Четвърта градска болница, а пълна линейка чака пред здравното заведение дълго, преди дежурният лекар да приеме пациента.

"Видяхте, че вчера поисках оставката на директора на Четвърта градска болница. На мен ми трябваха 20 секунди, за да разбера, че там няма организация."

Министърът добави, че е абсурдно да се искат PCR тестове от пациенти за хоспитализация, при положение, че има осигурена клинична пътека за тези случаи.

Според него обаче няма и логика гражданите да издирват свободни места в столицата - такива имало.

"Не мога да възприема факта, че при заповед за спиране на плановия прием и операции – всички, които казват, че болниците нямат дейност и ще пострадат хора, в същото време тези болници да нямат възможност да разкрият допълнителни легла! Това е нон-сенс! Да ме чуят директорите на всички лечебни заведения, няма да има прошка за абсолютно никой! След като в лечебното заведение има свободни легла,няма планови пациенти или операции – да разкриват максимален брой легла!“, отсече той.

Според него е недопустимо лекари да подават оставки и да отказват да лекуват болните с COVID-19. Ангелов заяви, че ще обхожда лично да проверява дали болниците отварят отделения за заразени с вируса.

"Страхът не може ни води в процеса на вземане на решение. Говоря за големите болници. Сигурно в страната има малки лечебни заведения, които ще бъдат ангажирани последни. Да, ако са на определена възраст може да имат своите основания и да напуснат, но в големите лечебни заведения, в университетските структури, особено в София – да казват, че няма желаещи и да не искат да се включат – за мен остава неразбираемо.“

Подготвяла се и законова поправка за регламентирането на това, заяви министърът, но не уточни каква.

Проф. Ангелов отбеляза, че трябва да се затегне контролът върху вече съществуващите мерки - нямало да се въвеждат нови.