Пунктове за преглед и тест на хора със симптоми за коронавирус ще бъдат разположени пред държавните болници в страната. Очаква се организацията да бъде направена до този петък.

Това обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг.

Става въпрос за всички болници с над 50% държавно участие или изцяло държавни - т.е. най-вече областните и университетските болници в страната.

Във фургоните ще има лекар и медицинска сестра. Те ще преглеждат хората с оплаквания, които по една или друга причина не могат да бъдат прегледани от личния си лекар, като ще им бъдат правени и бързи антигенни тестове.

В случай, че тестът се окаже положителен обаче, това няма да бъде основание за карантиниране - заяви още Ангелов. PCR тестът все така остава единственият признат като достоверност тест от здравните власти у нас.

По този повод Ангелов даде заявка, че се очаква от другата седмица личните лекари вече да могат да издават електронни направления за PCR. 

Сега масово хората плащат от собствения си джоб и се редят на опашки пред лабораториите, тъй като личните лекари не могат да ги прегледат, някои не отговарят на позвънявания, други не смогват. 

Ангелов коментира и проблема с късното подаване на данни от лабораториите към РЗИ, за което вчера обяви, че разпорежда проверка. Посочи също така, че РЗИ в столицата трудно смогва - там работят 304 служители, като се очаква подкрепление от още 28. Отделно има служители, които са заболели или контактни и съответно са под карантина.

По думите му обаче "за предпочитане е да се връчват предписанията на хартия, защото те са основание за издаване на болничен лист - все пак трябва да имаме такъв документ". Коментарът бе по повод на обявеното намерение гражданите с положителен PCR и техните контактни лица да бъдат уведомявани чрез SMS за предписанията. Все пак Ангелов допусна, че към тази мярка може да се мине, ако продължи да се увеличава броят на карантинираните.