Коронавирусът захлупва Европа, броят на новозаразените скача, смъртните случаи отново тръгват нагоре, а все повече и повече страни прибягват към национална карантина. На фона на приближаващата зима и свързаните с нея респираторни инфекции, грип и т. н. ситуацията в близките месеци не изглежда обещаваща, а втората вълна се надига. България, която беше сред държавите на Стария континент, които усетиха първия пик доста слабо - малко заразени, малко смъртни случаи и сериозни мерки, посрещна лятото почти без рестрикции.

Още от март в страната ни се разви и постепенно укрепна митът за Швеция, която без никаква карантина, без ограничения бори с размах епидемията.Тази нова версия на копнежа по скандинавското е някак тъжна - убеждението, че всичко ще е наред, ако следваме т. нар. шведски модел - без затваряне, без рестрикции, с работещи училища, заведения и т. н.

 Дори и резкият подем на епидемията в България през октомври и началото на ноември - мрачни рекорди на новите случаи, на починалите, на хоспитализираните, нарастващият хаос в управлението на коронакризата - не изглежда да отказва немалка част от българското общество от представата за Швеция - която хем е свободна, хем справяща се бляскаво със заплахата COVID.

Швеция в любопитната комбинация на Беларус е любим пример и на доц. Атанас Мангъров, лицето на реакцията срещу идеята за контролиране и по-решително овладяване на инфекцията.

 

Как я кара Швеция с коронавируса днес

Какво се случва днес в скандинавската страна, която реши да го играе по собствен начин и беше възхвалявана и одумвана по цял свят (еднакво разгорещено)?

Най-общо казано - повече или по-малко същото, каквото и в другите европейски страни. 

Във вторник следобед на пресконференция шведският премиер Стефан Льовен откровено обяви:

"Изправени сме пред ситуация, която е много сериозна."

Швеция е изправена пред нови рестрикции, след като случаите на коронавирусна инфекция, регистрирани за едно денонощие, стигнаха рекордни стойности от пролетта насам. А правителството предупреди, че се задава тежка зима.

"Все повече легла в интензивни отделения сега се използват за лечение на пациенти с COVID-19. Отдихът, който имахме през лятото, приключи", каза още Льовен, цитиран от Ройтерс. Той отбеляза, че ще трябват по-твърди мерки, за да се ограничи вирусът.

Избухването с нова сила на коронавируса в Европа сякаш изненада повечето от страните, които се бяха отпуснали през лятото и бяха решили, че може би заразата е под контрол. Но COVID-19 се завърна с готовност за отмъщение в нов рунд.

Льовен предупреди, че последното развитие на епидемията в Швеция поставя здравната система на страната пред все по-голямо изпитание.

"От начина, по който ще действаме сега, ще зависи каква Коледа ще може да празнуваме и кой ще участва", добави шведският премиер.

Новите регионални указания се отнасят за 70 процента от шведите, които ще живеят в условия на по-строги препоръки (в смисъл че при неизпълнението им не е предвидена законова санкция, но имащи силата на заповед).

Те включват работа от вкъщи при възможност и избягване на обществения транспорт, търговските центрове и спортните зали.

Посетителите в ресторантите ще бъдат ограничени до групи от осем души. (Това представлява затягане на режима, но все още е далеч от мерките в много други европейски страни, където ресторантите са затворени или са им наложени ограничения за работното време и за това да предлагат само храна за вкъщи.)

Шведите трябва да избягват събиранията, при които има струпвания на хора - сватби, погребения и т. н.

"Ние искаме и основаваме нашите решения още от началото върху следването на съзнателна дългосрочна стратегия, за да правим това, което може да бъде поддържано в дългосрочен план и за което можем да получим възможно най-широко одобрение", продължи Льовен.

По данни на здравните власти Швеция е регистрирала от петък до вторник общо 10 177 нови заразявания с коронавирус (само в петък рекордните 4,062) и 31 смъртни случая. Починалите от COVID-19 в страната от началото на пандемията са вече 5969.

През последните седмици в Швеция има рязко увеличение на броя на новите заразени, които надминават върховите нива през март-май.

Стратегията на Стокхолм

В нито един момент от пандемията през пролетта в страната не беше въведена национална карантина, като разчиташе на доброволното социално дистанциране. Смъртността на глава от населението в Швеция е няколко пъти по-висока, отколкото в съседните северни държави, но данни, че Швеция върви към оформянето на стаден имунитет, няма - към вторник общо 134 532 шведи са били заразени от началото на пандемията. (От Европа идват съобщения за нови случаи на повторно заразяване, самата Швеция също наскоро обяви за такъв пациент.)

Критиците нарекоха още от начало подхода на скандинавската страна безразсъден. Властите, отговорни за политиката за пандемията, твърдяха, че тази линия на действия ще проработи по-добре в дългосрочен план и контраатакуваха с аргумента, че внезапните локдауни не са резултатен начин за борба с вирус, който ще бъде наоколо, както изглежда, още години.

Все пак в началото на юни главният епидемиолог на страната Андерс Тегнел призна, че е можело да се направи много повече в битката с коронавируса и че би мислил за друга стратегия. На въпрос дали не са починали твърде много хора тогава, той отговори лаконично: "Да, абсолютно." И добави, че Швеция трябва да направи "оценка дали в бъдеще има начин да се избегне толкова висока смъртност". "Прекалено много шведи починаха твърде рано", отбеляза той. (Особено пострадаха домовете за възрастни хора, където имаше висок процент починали.)

В края на август обаче при стабилните показатели на намалено разпространение на инфекцията и поддържане на съвсем ниски нива на смъртност премиерът Льовен доволно отчете, че Швеция е избрала правилната стратегия за борба срещу разпространението на коронавируса, заяви премиерът Стефан Льовен, защитавайки решението на своето правителство да не наложи строга изолация.

"Вярвам, че стратегията, която възприехме, е правилната", заяви той вчера в интервю за в. "Дагент нюхетер". "Това, което най-много се дискутираше и което ние, в Швеция, направихме различно, е, че не затворихме училищата. Сега има доста хора, които мислят, че сме били прави", каза тогава премиерът. (Трябва да се отбележи, че при сегашните национални карантини, които въведоха и Франция, и Германия, училищата остават отворени, особено началните, ще се прибягва към затварянето им като крайна мярка - бел. ред.)

Льовен тогава защити и решението на Агенцията за обществено здравеопазване да не налага носенето на маски като средство за борба с разпространението на вируса за разлика от много европейски държави.

"Това, което казват от агенцията и в което аз съм абсолютно убеден, е, че маските не могат да бъдат главният инструмент, който да използваме. Важни са социалната дистанция, тестването и проследяването. Те трябва да бъдат главният ни фокус, за да ограничим инфекцията", каза той през август.

Повече строгост?

Има някои признаци сега, че правителството в Стокхолм е склонно да предприеме по-строг подход в битката с коронавируса при задаващата се зима, пълна с неизвестни, отбелязва Блумбърг.

Тегнел, смятан и за главен идеолог на въздържането от пълно затваряне, също отчете, че нещата в началото на ноември започват да не изглеждат никак добре.

"Развитието отива в погрешна посока в много отношения", отчете Тегнел на отделна пресконференция, отново във вторник.

"Виждаме тенденции, че смъртните случаи започват да се увеличават, макар и от доста ниски нива", добави той.

Тегнел уточни още, че най-важното е сега да се ограничат близките контакти само вътре в семейството.

За новите препоръки шведският премиер Льовен уточни, че не са само нещо, което подхвърля като приятелски най-общ съвет.

"Очаква се всеки, когото засягат тези препоръки, да ги следва непрестанно, всеки ден", каза Льовен.