Турската крайно националистическа групировка "Сивите вълци" бе забранена днес във Франция по време на заседание на министерския съвет, съобщи в туитър френският министър на вътрешните работи, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Движението на "Сивите вълци" бе забранено на заседание на министерския съвет в съответствие с инструкциите на президента на републиката", написа в социалната мрежа Жералд Дарманен, като изтъкна, че тази групировка "подстрекава към дискриминация и омраза и е замесена в прояви на насилие". 

Вниманието се насочи към организацията "Сивите вълци", след като инциденти миналата седмица, противопоставили турската и арменската общност в Десин-Шарпьо, близо до Лион (Източна Франция). Напрежението между двете общности се засили от конфликта в района на Нагорни Карабах между Армения и Азербайджан. Турция твърдо подкрепя Азербайджан.

В сряда вечерта силите на реда се намесиха в Десин-Шарпьо, за да попречат на 250 членове на турската общност да се сбият с представители на арменската. Няколко часа преди това при сбиване между представители на двете групи бяха ранени четирима души, единият от които тежко.

Надпис "Сивите вълци" бе надраскан върху мемориала на арменския геноцид и Националния център за арменската памет близо до Лион, които бяха осквернени в събота срещу неделя през нощта.

Тази ултранационалистическа групировка е смятана за близка до турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който наскоро разсъждаваше за "психическото здраве" на президента Еманюел Макрон, отбелязва АФП.

За "Сивите вълци" се заговори през 70-те и 80-те години във връзка с прояви на насилие срещу леви активисти.