Предложения за мерки в 7 пункта, които трябва да се въведат в борбата срещу разпространението на коронавирусната инфекция, представи в четвъртък на редовния седмичен брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Не споделям оптимизма на част от управляващите, че при този темп на спазване и ограничаване ще постигнем много добри резултати", направо каза Кунчев. 

Предложенията:

- удължаване на сегашните мерките и след 12 ноември. (Сред тях в момента са затварянето на нощните заведения - бел. ред.)

- ограничаване на работата на заведенията, които не са затворени - до 22-23 часа. "Това дава някакъв малък, не огромен резултат", каза Кунчев, като напомни стремежа с колкото е възможно по-малки ограничения да се постигат колкото се може по-големи резултати.

- присъствената работа в офиса да се сведе до максимум 50 процента.

- специална препоръка по отношение на просветното министерство.

"На този етап считаме, че е редно дистанционно обучение да става на ниво области след пети клас", уточни главният държавен здравен инспектор, като намекна, че идеята за затваряне на училища среща сериозно неодобрение от Министерството на образованието. Трябва да се преустановят всякакви извъкласни дейности, които се провеждат извън дадената паралелка, като това се отнася и за учениците и в начален етап на обучение до четвърти клас. Университетите също трябва да минат изцяло на дистанционно обучение, като Кунчев посочи, че изключение трябва да има само за медиците.

- да се премине на възстановяването на т. нар. зелен коридор за пазаруване на хората над 65 години. Той да е в часовия пояс 8-10 часа, след това възрастните да не могат да посещават магазините. Подобна мярка, в която сутрешните два часа бяха само за хора над определена възраст, имаше в първите месеци на епидемията.

- за медицинския персонал, който е контактен на хора с коронавирусна инфекция, да не се прилага 10-дневна карантина, а след отрицателен тест, направен минимум на третия ден от заразата, да може да се връща на работните си места.

- спешно да се дадат правомощия на министъра на здравеопазването (което законодателно трябва да се направи) да командирова медици в болниците - като това се отнася основно за специалистите от доболничната помощ, за да е по-равномерно натоварването, обясни Кунчев.

Здравният министър за предложенията: Голяма част вече са приложени

„Днес доц. Кунчев ще проведе разговори с експертните съвети по епидемиология и инфекциозни области. Всяка една от предложените мерките ще бъде прецизирана", каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. И допълни: „Голяма част от мерките, които той предлага, вече са приложени в страната - в много области и в много училища."

„Във всекидневна връзка сме с министъра на образованието и науката. Всички училища, които подадат заявление за преминаване на дистанционна форма на обучение, се одобряват от министъра. Това е така, защото има области и училища, в които няма нито един положителен случай", добави министърът.

Ангелов пак повтори, че присъствената форма на обучение е най-ефективната. „Повярвайте ми, ще дойде време, в което ще започнем да задаваме въпроси защо имаме проблеми с нивото на образование на децата”, каза той.

„Всяка една мярка трябва да е добре обмислена, приложима, да може да бъде контролирана. Всяка мярка трябва да се спазва и разбира от българските граждани, за да доведе до медицински резултат. В противен случай всичко остава на хартия", добави Ангелов резервирано.

"Теоретически е възможно да стигнем до 10 хил. заразени и 300 починали на ден"

Положението в Европа е изключително тежко, най-тежкото в целия свят. Континентът е абсолютно тъмночервен. Само шест страни са в оранжевата зона - сред тях и Гърция, каза още държавният здравен инспектор.

388 на 100 хил. е заболеваемостта на България за две седмици назад, по този показател сме на 17-о място сред 30-те страни в ЕС и Европейското икономическо пространство, на четвърто на Балканите.

Смъртността в България е 5,2 на 100 хил., страната е на 10-о място сред европейските страни, на четвърто място на Балканите.

"Няма проблем теоретически да достигнем нивата на Чехия и Белгия (над 1400 на 100 хил. заболеваемост за последните 14 дни. В Чехия смъртността е 19,1 на 100 хил., а в Белгия - 11,4 на 100 хил. )", посочи Кунчев.

За сравнение, ако това стане, ще имаме над 10 хил. новозаразени дневно и над 300 смъртни случая, не спести той мрачните прогнози.

"Не е задължително този сценарий да се осъществи, но е напълно възможно", добави Кунчев.

В България само три области - Видин, Добрич и Силистра - са в оранжевата зона. Той даде за пример болницата в Добрич, където през август имаше сериозен проблем, и добави: "Нека после някой да ми обяснява, че нямат значение взетите мерки."

14-дневната заболеваемост и смъртност върви стремглаво нагоре. Хоспитализирани и в интензивни отделения следват същата крива, сочат данните.

За период от две седмици има направени по 900 теста на 100 хил., средното число за ЕС е 2000, отчете Кунчев.

Той коментира, че върху здравната система има огромен натиск, а от информационния поток излизало, че цари тотален хаос в нея.

Няма да съм прав, ако твърдя, че всичко е идеално, но да погледнем цифрите, поиска доцентът.

"3200 души се лекуват в болница, те получават пълната медицинска помощ. Много е лесно на фона на тези 3200 да намериш трима, при които е имало забавяне на линейката, не е имало навременно приемане в болницата, някакво неразбирателство между общопрактикуващ лекар, Спешна помощ, болница и т. н. (в медиите имаше съобщения за няколко случая, при които заради забавяне на оказването на помощ пациенти с коронавирусна инфекция загубиха живота си - бел. ред.). Създаваме впечатление за хаос, като фокусираме вниманието върху тях. Не е честно", каза Кунчев.

Здравният министър Костадин Ангелов се отдаде на говорене за известните истини за спазване на дистанция, носенето на маски и препоръки за избягването на събирания, струпвания на обществени места и т. н.

Както и на кратка реч колко важно е съзнанието за спазване на мерките и надделяването на разума.

"Навлизаме в сериозна фаза на епидемията в България", каза още министърът.

"Най-важното, за което искам да благодаря на всички български граждани, е съзнанието, което проявяват, и разумът, който надделява в момента, и спазването на противоепидемичните мерки", добави той.

Той отчете, че заетостта на леглата с пациенти с коронавирусна инфекция е около 30 процента в страната, а в интензивните отделения - около 20 процента. 2664 са заразените медици, активните случаи сред тях са1276. 90 са в лечебни заведения, 7 са в интентивни структури.

За ремдесивира, ваксините и единния протокол за лечение, който болниците ще получат днес

Ангелов обясни, че днес пристигнат 1700 флакона ремдесивир, че се чакат още 4300 флакона през следващата седмица и че няма недостиг.

"Нека всички български граждани да не гледат на това лекарство като панацея. Всеки един медикамент има и странични ефекти. Винаги лекарят преценява ползата и риска от прилагането му. Лечението на пациенти с ремдесивир става по утвърдени критерии", каза той.

Ангелов добави, че всяко от лечебните заведения работи по протоколи, които са достъпни в света и са доказали своята ефикасност.

"Има изработен единен протокол за лечението на пациенти с коронавирусна инфекция.  Този протокол ще тръгне днес към лечебните заведения в страната. В него са описани всички стъпки, всички подходи от лечебна гледна точка. В него участва и хлорохинът, който се прилага по лекарско предписание при определени индикации", разясни още министърът.

Изследвания стигнаха до изводите, че и ремдесивирът, и хлорохинът не са с доказана ефикасност при лечението на коронавирусна инфекция.

Ангелов изрази още и надежда, че през април "ваксините да бъдат тук за българските граждани и който има желание, доброволно да си я сложи и да преодолеем тази световна пандемия".

Според него България не прави изключение от Европа, от света, но "все още запазваме сравнителни добри места по заболеваемост и смъртност в Европейския съюз".

Министърът сподели и някои свои емоции:

"Изпитвам неприятни чувства, когато виждам в интернет хора, които не спазват мерките.

Не е време за празнуване, време е за помощ на медицинската система, за връщане на доверието в българските лекари и подкрепа на всеки един от тях", изрече още той.

Заетостта на леглата в София

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов отчете, че към момента в София има 3000 легла, 250 за интензивно лечение. В лечебни заведения в столицата има 713 пациенти в средно тежко състояние, а 107 са в интензивни отделения.

"Натискът върху болниците е изключително сериозен в София", каза още Балтов.