Григор Димитров няма да играе на турнира "София оупън" (7-14 ноември) в "Арена Армеец", окончателно обявиха организаторите днес.

За най-добрия ни тенисист, шампион в надпреварата през 2017 г., се пазеше до последно "уайлд кард", но от щаба му са информирали мениджмънта на столичния турнир от ATP 250, че той не може да се възползва от нея поради контузия.

"Изразяваме нашето съжаление за отсъствието на най-добрия български тенисист и му желаем бързо възстановяване", се казва в официалната прес информация.

Това означава, че сезонът за Димитров приключи. Той получи травма във Виена, където отпадна на четвъртфинал. Контузията го спря и от участие на Мастърса в Париж, който тече в момента. До края на годината остават финалите на ATP в Лондон.

Григор не фигурираше в обявения през миналия месец списък с участници. Тогава бе съобщено, че организаторите са в постоянен контакт с екипа му и се надяват той да приеме една от трите "уайлд кард". Бившият №3 в света имаше договор за първоначалните дати на състезанието - малко по-рано през есента. 

А квотите отиват за трима български тенисисти - Димитър Кузманов, Александър Лазаров и Адриан Андреев. Благодарение на домакинството на България на турнир от световния тур, те имат шанса да се включват директно в надпреварата с някои от звездите от световния тенис елит.

Втората ни ракета Димитър Кузманов ще играе за пети път с "уайлд кард" в "София оупън". В началото на годината 27-годишният пловдивчанин стана рекордьор на страната по победи за "Купа Дейвис", а сега ще преследва и първата си победа в турнир от серията ATP 250. 

Александър Лазаров впечатли българската публика преди година, когато преодоля квалификациите с победи над поставените Лукаш Лацко и Лука Вани, за да стигне до мач в основната схема срещу един от детските си идоли - Фернандо Вердаско. Това ще е пета изява и за 22-годишния Лазаров на "София оупън" и общо трето участие в основната схема след „уайлд кард” през 2017-а и минаване през пресявките през 2019-а.

19-годишният Адриан Андреев има шанса за трета година да играе в основната схема, след като през 2017 г., едва 15-годишен, участва в квалификациите. През 2018-а Андреев стана първият играч, роден през този век, изиграл мач в основната схема на турнир от календара на ATP.

Четвърти българин ще участва в надпреварата на сингъл, след като Габриел Донев получи "уайлд кард" за квалификациите. С покана в пресявките в София ще участва и един от големите таланти на бъдещето на Чехия Йонас Форейтек, носител на две титли от "Големият шлем" от 2019 г. при юношите - на сингъл на "Уимбълдън" и на двойки на US Open.

България получава две "уайлд кард" и на двойки. Димитър Кузманов ще си партнира с Александър Донски, а Александър Лазаров - с Васил Младенов.