В средата на следващата година ще знаем за болничните "шашкъни" повече, отколкото те самите знаят за себе си.

Това заяви здравният министър Петър Москов след като временната парламентарна комисия по бюджет и финанси одобри с 15 тласа "за" и 4 "въздържал се" актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) със 100 млн. лв.

Увеличаването на парите за здраве не подкрепиха само депутатите от БСП и "Атака".

Пред народните представители Москов обясни, че сега здравното министерство изработва план за мащабни реформи в сектора, който трябва да даде видими резултати още през 2015 г. 

"В момента на практика ситуацията е такава, че министерството и НЗОК не знаят как се харчат парите", обясни той.

Шефката на здравната каса Румяна Тодорова също посочи, че реално ведомството й не може да изпълнява контролни функции, тъй като преди години две трети от тази дейност е била възложена на Агенцията за медицински одит.

"Няма как да питаме защо болниците са ползвали определен скъп медикамент, въпреки че има и евтин еквивалент", посочи тя.

Според нея не е особено трудно нещата в системата да се подредят и затова много щяло да допринесе въвеждането на електронното здравеопазване.

"Безотговорно е, безконтролно е да даваме пари, които изчезват все едно наливаме вода в пясъка, заяви и съпредседателят на Патриотичния фронт и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

Той попита дали увеличението на бюджета на Касата не може да е с по-малко пари и част от средствата да се прехвърлят за следващата година.

Според Румяна Тодорова обаче това не е решение, тъй като допълнителните средства са за вече извършени услуги. Отлагането на плащането според нея щяло да доведе до завеждане на дела и в крайна сметка НЗОК щяла да ги издължи заедно с лихвите. 

"До две седмици предложенията ни за реформи на системата на здравеопазването ще бъдат внесени в парламента. Виждам, че имаме широк консенус да променим нещата", каза още министър Москов.

Според актуализирания бюджет на НЗОК се отпускат допълнителни 50 млн. лева за болниците, 15 млн. лева за онкоболните, 25 млн. лева за лекарства и още 10 млн. лева за медицински изделия в лечебните заведения.