Великаните от System Of A Down издадоха нови две песни – Protect The Land и Genocidal Humanoidz. Парчетата, които са първа нова музика, която бандата издава от петнайсет години насам, са посветени на културната родина на бандата – Армения и Арцах (Нагорни Карабах), отбелязва zrock.bg.

Парчетата едва ли имат нужда от много разяснения на патриотичния дух, който носят... Но истината е, че това е 100-процентов качествен SOAD.

При това новината избухна само месеци, след като се разбра, че Серж Танкян готви и самостоятелен материал.

Ето и политическото изявление на System Of A Down по повд конфликта между Армения и Азербайждан:

„Ние, като System Of A Down, току що издадохме нова музика за първи път от петнайсет години насам. Времето да го направим е точно сега, защото заедно – ние четиримата – имаме да кажем нещо изключително важно и то с обединен глас. Тези две песни – „Protect The Land“ и „Genocidal Humanoidz“, говорят за тежката и сериозна война, която се води срещу културната ни родина – Арцах и Армения.

На 27-и септември, комбинираните сили на Азербайждан и Турция, заедно с терористи от Ислямска държава от Сирия, атакуваха Нагорни Карабах, която ние, като арменци, наричаме Арцах.

Повече от месец цивилното население бива събуждано през деня и през нощта от ужасяващи гледки и звуци на ракетни атаки, падащи бомби, дронове и терористични атаки. Те трябва да търсят подслон в саморъчно направени убежища, опитвайки да избягат от падащите клъстърни бомби, които са извън закона, които обаче валят над техните улици, домове, болници и места за молитва. Нападателите подпалиха горите, използвайки бял фосфор, отново забранено оръжие.

И защо?

Защото преди повече от трийсет години – през 1988-а, на арменците от Нагорни Карабах, която по онова време е автономна област в СССР, им е писнало да бъдат третирани като второкласни граждани и решават да обявят тяхната справедлива независимост от Азербайджанската съветска социалистическа република, чийто граници са поглъщали техните граници.

Това доведе до война за самоопределение между арменците в Карабах срещу Азербайджан, която приключи с прекратяване на огъня през 1994 година, когато арменците си възвърнаха контрола над земите на техните предци и поддържат своята независимост до днес. Нашите хора живеят там от хилядолетия, а за повечето семейства там това е единственият дом, който те и техните бащи и майки някога са познавали. Те просто искат да живеят в мир, както са го правили с векове.

Има непосредствена нужда хората по света да призоват своите правителства не само да заклеймят действията на режимите на корумпираните лидери на Азербайджан и Турция, но да настояват пред световните лидери да предприемат спешни действия, за да донесат мир в региона и справедливо признание на Арцах като незивисимата държава, каквато е.

Най-важно и спешно, ние смирено ви молим да дарите – малки или големи суми, за да доставите така нужната помощ и базова подкрепа за тези, които са най-засегнати от разширяващите се случаи на престъпления срещу човечеството, извършвани там“, пише в изявлението преведено от zrock.bg.

А ето и втората нова песен - Genocidal Humanoidz: