Трудно си представям управленска коалиция с "Демократична България" след всички необосновани упреци. Това заяви пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев. От думите му стана ясно, че в бъдещ парламент ГЕРБ няма с кого да направи коалиция. Дончев каза категорично "не" за БСП и ДПС, а за "Има такъв народ" обясни, че тази формация е "неясна".

"Аз трудно си представям коалиционен формат по-различен от този, който имаме или сме имали исторически", каза Дончев.

Досега ГЕРБ е бил коалиционен партньор с "Обединени патриоти", АБВ и "Реформаторски блок". В "Демократична България" влизат онези политици и партии, които бяха част от блока тогава, но излязоха в опозиция, след като във втория си мандат ГЕРБ, с помощта на БСП и ДПС, бламира конституционните промени и свързаната с тях съдебна реформа. 

Според Дончев правителството успява да управлява кризата - "доколкото една криза може да бъде управлявана".

"Колкото до капацитета на другите политически сили да управляват каквото и да било, той и перманентно е под въпрос", заяви Дончев.

Той обясни, че различните европейски държави предприемат различни мерки срещу епидемията и има огромна разлика от това, което се случи през пролетта, а именно тотален локдаун.

"Държавите членки предприемат избирателни мерки. Опитват се да минат с минимум икономически щети", каза Дончев.

Той допълни, че растящият брой заразени се дължи и на това, че сега се тества много по-фокусирано.

"Личната отговорност е много по-силна от каквито и да е мерки", каза Дончев.

Но допълни:

"Ако дойде момент, в който трябват нови мерки, такива ще бъдат предприети."

Дончев отрече твърденията, че правителството неглижира коронакризата.

"Как може да неглижираме коронакризата? Основна част от енергията на целия кабинет се хвърля точно в това - да минем през пандемията с възможно най-малко щети. Да бъдат изработени адекватни мерки. Едни икономичекси трудности също не са без значение за здравето и живота на хората. Ако всеки се самоизолира за три седмици, теоритично заболяването ще изчезне от страната. Какво би станало с икономиката", коментира Дончев.

По отношение на бъдещото икономическо развитие той заяви:

"Ако искаме да сме по-богати, трябва да произвеждаме по-скъпи неща, уникални, не да работим на ишлеме, не да сме нискобюджетен поддоставчик по веригата, да правим това, което другите не могат."

Вицепремиерът се обяви за фокусирана държавна подркепа за иновациите, реиндустриализация и тотална дигитализация.

Дончев изтъкна, че темата за обвързването на върховенството на закона с еврофондовете не е нова и България винаги е подкрепяла подобно обрързване.

"Деликатният момент е в механизма - кога имаме и кога нямаме върховенство на закона", обясни Дончев.

Той е убеден, че България не е черната овца в ЕС.

"Дали имаше опит България да бъде омаскарена - да. Доколко успешен - предстои да видим. България е уважаван партньор в ЕС", смята Дончев.

Коментирайки протестите той заяви, че оставка на правителството е нямало да доведе до обществено спокойствие.

"Има разделители линии, не са прокарани от нас. Щяха да се сменят едни недоволни граждани с други недоволни граждани. Представете си какво би се случило в България с пандемията ако в момента бяхме без парламент и със служебно правителство. Щяха ли да се вземат мерки - не. Дали натискът не е бил да се влезе в точно такъв сценарий - тотален блокаж и политическа маневра да се обвинят преди това управлявалите", коментира Дончев.

За пореден път той отхвърли обвиненията, че бюджетът на правителството е предизборен.

"Защо пропускате възможнстта ГЕРБ да продължи да управлява?", попита Дончев на критиките, че това е бюджет на хора, които нямат намерение да вземат нов мандат.

И допълни, че ако това се случи, то този бюджет ще се изпълнява именно от ГЕРБ. Вицепремиерът все пак изтъкна, че въпросът за управлението ще се реши от българските граждани на предстоящите парламентарни избори.