Джони Деп е уволнен от ролята си на магьосника Гринделвалд във филмовата поредица „Фантастичните животни“, съобщи самият той в изявление от 6 ноември – дни след като британският Върховен съд потвърди определението на жълтия вестник „Сън“, че е „бияч на съпруги“.

„Искам да ви известя, че бях помолен от „Уорнър брос“ да напусна ролята си на Гринделвалд във „Фантастичните животни“ и аз уважих и се съгласих с тяхната молба“, написа актьорът в Инстаграм.

На 2 ноември Деп загуби дело за клевета, заведено срещу издателската група на „Сън“ и главният им редактор за публикация от 2018 г., в която той бе наречен „бияч на съпруги“. Адвокатите му се заканиха, че решението ще бъде обжалвано.

От „Уорнър брос“ потвърдиха уволнението на Деп и известиха, че друг актьор ще го замени в ролята. Новия Гринделвалд ще видим още преди третият филм от франчайза да тръгне по кината, отбелязва „Варайъти“. Предвид тези обстоятелства премиерната дата на филма ще се премести от ноември 2021-а за лятото на 2022 г.

„Джони Деп ще напусне франчайза „Фантастичните животни“ – каза говорител на студиото. – Благодарим на Джони за работата му по филмите досега, за ролята на Гелърт Гринделвалд ще се проведе нов кастинг.“

В изявлението си от петък Деп благодари на феновете си за тяхната „подкрепа и лоялност“.

„Смирен съм и благодарен за многото съобщения, пълни с любов и загриженост, особено от последните няколко дни – написа актьорът. – Сюрреалистичното решение на съда във Великобритания няма да промени борбата ми за истинност и потвърждавам, че планирам да обжалвам. Намеренията ми остават сериозни и смятам да докажа, че обвиненията срещу мен са фалшиви. Животът и кариерата ми няма да бъдат подчинени на този случай.“

Поредицата „Фантастичните животни“ е замислена като петология, предистория на филмите за „Хари Потър“. Деп се появи за кратко в края на първия филм, „Фантастични животни и къде да ги намерим“ (2016), а във втория, „Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд“ (2018), заемаше важна роля.

Участието му във филмите бе оспорвано още от самото начало на поредицата заради обвиненията на бившата му съпруга Амбър Хърд в домашен тормоз. Въпреки публичното недоволство на част от феновете, Дж. К. Роулинг, създател на книгите „Фантастичните животни“, и студиото „Уорнър брос“ ревностно защитаваха решението си.

Първият филм от поредицата се увенча с голям успех и направи над 800 млн. долара в световния боксофис. Но вторият, където ролята на Деп бе в центъра на сюжета, събра едва 654 млн. долара от продажба на билети – най-ниският боксофис резултат на филм, създаден по книгите на Роулинг.

Площад Славейков