Стотици полицаи от цялата страна се събраха на протест в градинката на църквата "Св. Седмочисленици" до МВР в София. Демонстрацията съвпада с професионалния празник на полицейските служители, който е на 8 ноември - Деня на Св. Архангел Михаил.

От Синдикалната федерация на служителите в МВР настояват за увеличение на заплащането на полицаите, различно от предвидените 15% от 1 януари 2021 година. Основанието, което дават за претенциите си, е, че са на първа линия в борбата срещу коронавируса.

Председателят на синдикалната организация Валентин Попов напомни работата на служителите на гранично-контролния контрол, на КПП-та на изходите и входовете на градовете през пролетта, полицейските служители, проверяващи карантинираните.

Той посочи, че и полицаи, които днес са на работа, подкрепят колегите си, събрали се да протестират с включени сигнални лампи на служебните си автомобили.

Полицаите са недоволни, че не са включени в списъка на ведомствата, чиито служители ще получат увеличение с 30 на сто.

Вътрешният министър Христо Терзийски бе поканен на протеста и говори за кратко пред събралите се служители на реда.

Той обясни, че повишаването на заплатите с 30 на сто е предназначено за професии, които поначало са с по-ниско заплащане от това на органите на реда. Терзийски посочи, че с останалите допълнителни увеличения като клас прослужено време възнаграждението може да нарасне и с 20 процента, предаде БГНЕС.