Марин Чилич каза ласкави думи за България и нашия спорт на виртуален брифинг преди първия си мач на тенис турнира "София оупън". Хърватинът е най-титулуваният състезател в столицата ни тази година - той е шампион на US Open и финалист в Австралия и на "Уимбълдън".

"Щастлив съм да бъда в България за първи път. Тава е спортна нация, също като Хърватия. Извън тениса се сещам първо за Христо Стоичков. Помня много мачове с негово участие и на онзи силен български отбор. Футболът сближава нашите народи, както и езикът", рече Чилич.

Бившият №3 в света си спомни и за щангиста Николай Пешалов, който от 2000 г. се състезаваше за Хърватия и стана първият олимпийски шампион на страната. Физиотерапевтът на Чилич е работил с тежкоатлета и е казал добри неща за него. Пешалов все още е на почит в Хърватия, успехите му ще се помнят винаги, отчете тенисистът.

Чилич отчете, че сезонът му не е добър, не е на нивото на предишните до 2018-а, но "София оупън" му дава шанс да завърши 2020 г. "във възходяща линия". По този начин иска да е в добро състояние на духа за подготовката и началото на 2021 г.

Освен това в "Арена Армеец" иска да пробва нови неща в играта си. Още не е казал последната си дума в тениса, иска да продължи да се развива и да печели успехи. Вярва, че може да си върне старите позиции, даде за пример Новак Джокович.

Чилич предпазливо определи Феликс Оже-Алиасим и Денис Шаповалов като фаворити за спечелване на титлата на "София оупън". Определи турнира като много важен за младите български тенисисти и тяхната мотивация. Така, както е било за него в миналото.

Марин Чилич излиза на корта в понеделник вечерта, когато в последния за деня мач на централния корт на "Арена Армеец" ще срещне чешкия тийнейджър Йонас Форейтек. Преди това Димитър Кузманов играе с италианеца Салваторе Карузо. Все двубои от първия кръг.

По-рано днес Андриан Андреев загуби от австралиеца Джон Милман с 3:6, 1:6.