Посланиците на страните членки на ЕС разкритикували България, че бави важен дневен ред на Съюза с изцяло вътрешен проблем, който най-добре би могъл да бъде разрешен двустранно със Северна Македония.

Това пише „Политико“, като се позовава на дипломат ЕС.

На 6 ноември постоянните представители на държавите провели редовното си заседание в Брюксел в опит да се излезе от задънената улица. Те обаче не успели да убедят България.

Същия ден страната ни уведоми Еврокомисията, че не е в състояние да приеме предложената към момента преговорна рамка за Република Северна Македония и проекта на декларация към нея. Като причина София изтъкна, че рамката не дава необходимите гаранции за изпълнение на поставените от България условия.

„Силовата тактика на България може да помогне за разрешаването на споровете в подземния свят в София, но изглежда напълно отхвърлена на ниво ЕС“, заявил пред „Политико“ дипломат от Съюза.

„Ако България, както е изолирана сега, продължава с безкомпромисната си позиция, тя ще изгуби цялото благоразположение, с което може да се ползва сред страните членки“, допълнил той.