Не друг, а Специализираната прокуратура предава на съд старозагореца Михаил Михайлов, затова че на два пъти уринирал върху националния флаг. После качил видеото в интернет, а на всичкото отгоре втория път "акцията" му била... до сградата на Специализирания съд в София.

Това става ясно от съобщение на Спецпрокуратурата, която го предава на съд по чл. 108 от НК. Този член е от Глава пърава на НК - престъпления против репубиката, заедно с тероризъм, диверсия и вредителство, измяна и пр. Затова и деянието на Михайлов е подсъдно на Специализирания съд.

Но той - така да се каже - е свикнал... 

Както Клуб Z писа, през 2018 г. Михайлов, който се титулува "издател", отново стигна до съд.

Тогава той се засне как пали, а после уринира върху националния флаг пред Съдебната палата в София.

"Днес, 02.06.2018 г., отидох пред Съдебна палата - София. Това е бърлогата на двете най-големите престъпни групи в България - Съда и Прокуратурата. Там запалих националния флаг на България, а после и се измочах отгоре му. Не очаквам жеста ми да трогне престъпници като Сотир Цацаров или Лозан Панов, както и мафиотските структури, които управляват - Съда и Прокуратурата. Надявам се чужди войски, без значение дали руски или османски, да дойдат и да изринат тази паплач!", написа тогава "редакторът" (запазен е оригиналният правопис, б.р.).

Явно наложената тогава условна присъда от 1 г. и 10 мес. лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок не е изиграла търсения възпитатлен ефект.

Сега той повторил кампанията веднъж  Стара Загора  (на 7 септември), а после и в София - "на 60-ина метра от оградата на органите на специализираното правосъдие на ул. „Черковна“ 90 в столицата", гласи съобщението на спецпрокуратурата.

"Издателят" е задържан.

Припомняме, че за да получи присъдата си, предишния път съдебно-психиатрична експертиза доказа, че Михайлов не страда от психическо разстройство, осъзнава действията и постъпките си и може да носи наказателна отговорност.

Ето и пълния текст на днешното съобщение на прокуратурата:

Специализираната прокуратура привлече отново към наказателна отговорност старозагорец за поругаване на националния флаг

Специализираната прокуратура привлече отново към наказателна отговорност Михаил Михайлов от Стара Загора за престъпление против Републиката и за хулиганство на публично място, извършено с изключителен цинизъм и дързост (престъпления по чл. 108, ал 2 и чл. 325, ал.2 от НК).

Михайлов е обвинен за това, че на 7 септември 2020 г. на неустановено място в гр. Стара Загора уринирал върху знамето на Република България, заснел деянието си на видео и същия ден го публикувал в интернет пространството. По тези обвинения с прокурорско постановление му е наложено задържане за срок до 72 часа.

Междувременно, на 1 ноември 2020 г. в социалните мрежи се е появил нов видеоклип, на който се вижда как Михаил Михайлов уринира върху българския трибагреник - този път на 60-ина метра от оградата на органите на специализираното правосъдие на ул. „Черковна“ 90 в столицата. Предстои материалите по този случай на поругаване на българския флаг да бъдат присъединени към вече образуваното досъдебно производство.

Днес, 10 ноември 2020 г., обвиняемият е задържан от органите на МВР и предстои да му бъдат предявени новите обвинения.

За първи път Михаил Михайлов бе обвинен за същите престъпления през 2018 г., а впоследствие и осъден (на 18 юли 2019 г.) от Специализирания наказателен съд на 1 година и 10 месеца лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок. Той бе признат за виновен затова, че на 29 май 2018 г. пред сградата на Съдебната палата в столицата запалил знамето на Република България, уринирал върху него и заснел действията си, а на 2 юни 2018 г. публикувал видеоклипа в интернет пространството.

Съдебно-психиатрична експертиза по тогавашното дело доказа, че обвиняемият не страда от психическо разстройство, осъзнава действията и постъпките си и може да носи наказателна отговорност.