Нобеловата награда на Барак Обама трябва да бъде отнета и да бъде дадена на Доналд Тръмп. Това предложение на италианката Мара Бицото бе след моментите от дебатите в Европейския парламент, посветени на президентските избори в САЩ. Бицото се изказа от името на крайно дясната група „Идентичност и демокрация“ (ИД).

„Тръмп ни доказа, че Китай е главната опасност на столетието, по-голяма дори от комунистическа Русия. Но има и други опасности - Венецуела, ислямизмът, Иран, който иска да унищожи Израел. Всичко това ни показа Тръмп. Той изигра решаваща роля в сдобряването между ОАЕ и Израел. И не започна нито една нова война“, каза Бицото.

Тя се заинтересува по чий път ще поеме новоизбраният американски президент Джо Байдън във външната политика – на Тръмп или на Обама. И какво ще направи по отношение на Китай и Близкия изток.

Барак Обама получи Нобелова награда за мир през 2009 г. - първата от управлението му, продължило два мандата. Мотивът на норвежкия Нобелов комитет бяха „изключителните му усилия за укрепване на международната дипломация и сътрудничеството между народите“.

Повечето изказали се евродепутати демонстрираха задоволство от победата на Байдън, макар че тя все още не е официално потвърдена. Това разгневи българския евродепутат Ангел Джавбазки, който говори от името на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

Той заяви, че първо е редно и нормално да се изчакат окончателните резултати от вота. И изтъкна, че изборите не се решават от медии, а от легитимни институции

„Не бързайте да се радвате, най-вече тази преди мене“, призова Джамбазки.

Той имаше предвид Ска Келер -  съпредседателката на групата на умерените „зелени“, която заяви, че макар Тръмп да е изритан от Белия дом, тръмпизмът, който почива на нарцисизъм, намира още подкрепа в Европа, дори от правителства на страни членки.

Джамбазки смята, че за държавите от ЕС е важно как да продължат да поддържат трансатлантическите връзки, без значение кой е президентът на САЩ. По думите му Европа трябва да възстанови способността на въоръжените си сили, за да бъде по-адекватна на предизвикателствата от Китай, Турция, Русия. Тези страни не са ни приятели, а САЩ са стратегически партньор на ЕС.

Върховният представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел призна, че през последните 4 одини отношенията между Брюксел и Вашингтон са станали по-сложни.

„Очаквам с нетърпение да се върнем към по-откровен диалог и там, където има възможност, да приемем съвместни инициативи и да заделим за тях необходимите средства“, каза дипломат номер 1 на Европа.

Той поздрави Джо Байдън, че гледа на ЕС като на партньор.

Според него Съюзът трябва да работи на принципа на стратегическата автономия – да действа и да се защитава сам, но в същото време да работи със САЩ.

Според Борел приоритет в новите отношения между ЕС и САЩ трябва да бъде търсенето на общ подход към Иран и Китай. Това всъщност е започнало още при администрацията на Тръмп. Сега надеждите са нещата да станат още по-бързо.

Германецът Михаел Галер от Европейската народна партия (ЕНП) приветства намерението на Байдън да върне САЩ в Парижкото споразумение за климата и да отмени решението за излизане от Световната здравна организация (СЗО). 

„Искаме заедно със САЩ да реагираме на действията на Китай, който е системен съперник. Никой по света не желае Иран да има атомна бомба. Но за целта всички партньори трябва да се присъединят към споразумението и да продължим разговорите с Техеран“, каза Галер, като визира американската страна.

Евродепутатът изтъкна, че САЩ ще останат партньори само при справедливо разпределение на тежестта за отбрана. Той припомни, че решението всяка страна от НАТО да отделя за целта по 2 на сто от своя БВП не е на Тръмп, а е взето на срещата на пакта в Уелс през 2014 г. в отговор на рурската агресия в Украйна.

Галер предупреди, че има някои политически сили, които са против Европа да има силна отбрана, искат САЩ да се изтеглят от нея.

„Но внимавайте с това, което желаете“, призова германецът.

Европейските социалисти са доволни, че ЕС има отново съюзник в Белия дом. Такова мнение изказа евродепутатката Кати Пири от Нидерландия. А хиляди момичета по целия свят, особено цветнокожи, ликуват заради Камала Харис, която показала, че няма нищо непостижимо.

„Чакаме Байдън в Европарламента“, завърши Пири.

След изборите хората в Европа почувствали облекчение заради края на расизма на Тръмп и пороя от фалшиви новини, смята белгийката Хилде Ваутманс от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

„Байдън вероятно ще е по-малко в туитър. Той е и по-въпитан“, убедена е тя.

В същото време Ваутманс предупреди, че бъдещият президент гледа повече към Азия, отколкото към Европа. И затова в ЕС трябва да бъдат по-смели и независими.