Най-висшестоящият военен в САЩ припомни днес, че въоръжените сили на страната полагат клетва за вярност пред конституцията, а не пред овластен индивид, предаде АП.

Думите на ген. Марк Мили, председател на обединените началник щабове идват в напрегнат политически момент - когато действащият президент, републиканецът Доналд Тръмп отказва да признае загубата на изборите от миналата седмица от демократа Джо Байдън, рискува да предизвика конституционна криза и уволнява шефа а Пентагона Марк Еспър, с когото имаше несъгласия.

“Ние сме уникални между военните (по света - б.р.) - каза ген. Мили, освещавайки военен музей. - Ние не полагаме клетва пред крал, кралица, тиранин или диктатор. Не полагаме клетва пред индивид”.

Освен, че уволни Еспър, Тръмп назначи на ключови постове в министерството му свои доверени хора, подклаждайки страхове за това какво може да направи още до края на четиригодишния си мандат на 19 януари догодина и дали утвърдената деполитизация на американските военни няма да бъде компрометирана, отбелязва АП.

Мили говорѝ, застанал редом с изпълняващия длъжността министър на отбраната Кристофър Милър, и подчерта, че недвусмисленият дълг за защита на конституцията е "морална пътеводна звезда" за американските военни, предаде агенцията.

Военните съществуват, за да защитават демокрацията и не могат за бъдат използвани като политически пионки, каза генералът.

“Ние полагаме клетва пред конституцията”, каза той, добавяйки, че всеки военнослужещ "закриля и защитава този документ независимо от личната цена".

АП посочва, че Тръмп не е смятал Еспър за достатъчно лоялен и че най-екстремните сценарии са допускали президентът, който е главнокомандващ, да прибегне до военните, за да остане на власт. Но Мили още през октомври Мили каза пред Конгреса, че съдът и Конгресът, а не американските военни, трябва да решат евентуален спор за резултата от изборите. 

Еспър се беше противопоставил  на използването на армията срещу гражданските вълнения в САЩ през юни и се опита да разубеди Тръмп да изтегли американските войски от Сирия и от Афганистан. Той също подготвяше законодателство за преименуване на военни бази, които носят имената на лидери и пълководци на робовладелския Юг през Гражданската война (1861-66 г.), за което Тръмп не искаше да чуе.

Мили беше сред военните, които успяха да надделеят над Тръмп да не изтегля всички американски войски от Сирия и да прави това постепенно, що се отнася до Афганистан, за да поддържа натиска върху талибаните при преговорите на САЩ с тях. АП посочва обаче, че Тръмп отдавна говори за връщане на войски от Афганистан у дома за коледните празници и че може да използва последните месеци от мандата си за това.