Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, влиятелна фигура сред консерваторите на канцлерката Ангела Меркел, напомни днес на колегите си, че им предстои да изберат потенциален канцлер, предаде Ройтерс. Християндемократическият съюз на Меркел се подготвя за избор на нов лидер на партията.

Шпан, който подкрепя кандидатурата за този пост на премиера на провинцията Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, заяви, че Германия и Европа са  толкова свикнали с Меркел по време на нейните 16 години на власт в най-голямата държава в Европейския съюз, че всъщност не са започнали да обмислят какъв трябва да бъде приемникът.

„Германците и може би европейците наистина не са осъзнали, че нашата канцлерка ще си отиде след една година“, каза Шпан на брифинг, проведен от ирландски мозъчен тръст. "Това ще бъде истинска промяна, истинска промяна, всъщност ново десетилетие". 

Меркел заяви, че сегашният й мандат, четвърти поред като ръководителка на германското правителство, ще ѝ бъде последният. Който я наследи като лидер на партията, ще бъде вероятният канцлер на Германия след парламентарните избори догодина.

„Независимо дали през май или през септември, когато ще се проведат изборите, хората ще осъзнаят, че тя си тръгва и след това ще гледат кой може да е следващият и ще проверяват тези кандидати“, каза Шпан.