"Твърдо казвам и заставам с името си, че няма опасност за нашите пациенти". Така директорът на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология, д-р Стефан Константинов пое личен ангажимент, след като вчера медици от болницата излязоха на протест заради решението да бъде обособено COVID отделение.

За директора обаче "драма в нашата болница няма". По думите му това е бил "инсцениран протест" от "хора с лични интереси". Той увери, че в лечебното заведение няма да бъдат настанявани хора с коронавирус, които не са онкоболни.

Както Клуб Z писа, в онкоболницата се предвижда да има 29 легла в специализираното за лечение на онкоболни заболели от коронавирус звено. Към момента там е настанен един пациент. Вчера обаче около 30 служители на лечебното заведение излязоха пред сградата, за да изразят недоволство. Според тях няма как потокът да бъде разделен - поради факта, че сградата е стара, строена е за общежитие и съответно има един вход. Асансьорите пък са един до друг, въпреки че единият е определен за общия поток, а другия за COVID. Онкоболните са изключително рискова група.

Днес пред бТВ д-р Константинов призна - да, сградата е стара, но "100% са разделени потоците". Той посочи, че когато си с коронавирус си затворен в отделението.

"Това беше един инсцениран протест, който трябваше да покаже, че нещо лошо се случва. От хора с лични интереси, но това е малко в рубриката жълта тема... В момента, в който камерите се прибраха, всички изчезнаха. Имаше 20-30 човека на фона на 500 души. Има един-двама души с много лични цели, които искат да покажат, че има проблем и пациентите да се страхуват да дойдат в болницата. Проф (Панайот) Куртев и съпругата му проф. (Галина) Куртева са сред тези хора", посочи директорът на онкоболницата.

Но отказа да навлиза в подробности, за да пази престижа на болницата.

След което разказа как са се стекли обстоятелствата по взимането на решението за COVID отделението.

Заради заповедта на здравния министър всички лечебни заведения да отделят 10% (вече 20) от леглата си за лечение на болни от коронавирус, първо се свързал с директора на РЗИ, на когото казал, че болницата е непригодна за целта. После се свързал и с министъра - Костадин Ангелов, който му заявил "Не знаем какво ще се случи, вие се подгответе. Ако имате човек вътре - лекувайте го". Това Константинов определи като "абсолютно адекватно" изказване на министъра.

После директорът на онкоболницата се свързал с председателя на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова, като разговорът е бил за готвените изменения в специализираните болници да се лекуват само хора, които са вътре в самата болница - т.е. ще се лекуват пациенти с COVID-19, които страдат от съпътстващо заболяване според профила на болницата. По думите на директора - това е, което се прави в момента в онкоболницата, още преди законовите изменения да са гласувани от парламента.

Според директора на онкоболницата "темата за този т. нар. протест беше този един единствен пациент, който не е пациент на болницата". Човекът бил докаран миналата седмица с линейка. Едвам дишал, имал ниско ниво на кислорода и Константинов разпоредил веднага да бъде приет. Преди това линейката обиколила други лечебни заведения, но навсякъде бил отказан прием. "Ние сме болница, лекуваме хората", заяви Константинов. 

После Константинов свикал медицински съвет. В последствие спуснал писмо до шефовете на клиниките, като тук подчера "писмо", а не "заповед" каквато като директор на болницата има право да издаде. С писмото поискал да се направи списък с доброволци за COVID отделението. Шефовете на клиниките подали имена, нямало никакви възражения.

Сега обаче, стана ясно от думите му, тези доброволци са заплашвани.

Той направи сравнение с недопустимия случай със санитарката, която съселяните й не пускат да се прибере у дома, като заяви: "10 000 пъти по-недопустимо е това да се случва в болница, когато началник на отделение казва на доброволеца "ти ако отидеш в ковид отделението, не ми се връщай повече"."

"Аз съм представител на правителството на нашата болница и се подготвям за най-лошия сценарий. Хората са спокойни, няма да ги подведа", заяви в заключение директорът на онкоболницата.