Distance ("Дистанция"). Така се казва първият сингъл на Волфганг ван Хален, единственият син на починалия на 6 октомври китарен виртуоз Едуард ван Хален. Посветен е на Еди. Предстои да излезе и дебютният албум на Улфи - от името на Mammoth WVH, така се казва бандата на 29-годишния музикант.

По-паметливите фенове на "Ван Хален" ще си спомнят, че Mammoth е едно от първите имена на великата калифорнийска банда - преди да бъде прието фамилното на братята Еди и Алекс.

 

 

Един от най-големите китаристи в историята не дочака издаването на албума на своя наследник, но е бил до него при записите - почти до последните дни на живота си. Засега се знае, че Волфганг е записал всички инструменти. И вокалите.

Distance оглави топ 100 класацията на iTunes за слушания, а преглежданията в YouTube вече са над милион. Малко по-късно днес се появи още едно парче - You're To Blame. Доста по-твърдо е, звучи рокаджийски и модерно.

Видеото на Distance е направено със семейни кадри на Ван Хален, много от които досега не са виждали бял свят. В тях се вижда и актрисата Валери Бертанели, бившата съпруга на Едуард.

Интервюто пред Хауърд Стърн

Вчера Улф ван Хален даде дългоочаквано интервю пред Хауърд Стърн - в радиопредаването му. Това бе първата му медийна изява, след като прочутият му баща издъхна, губейки дългогодишната си битка с рака.

Повече от месец Ван Хален-младши гневно опровергаваше в социалните мрежи спекулации за Еди, за негови предсмъртни желания и за тръгналите слухове, че вече се замисля турне с оригиналния състав, в което той замества баща си на китарата.

"Това е толкова глупаво - не може да има "Ван Хален" без Еди ван Хален, каза Волфганг пред Стърн. - Аз не съм баща ми. Няма как да го заместя. През целия си живот правя така, че да се уверя, че аз не съм той. Отделна личност съм. Няма да има повече "Ван Хален". Музиката ще живее вечно, но без Еди ван Хален с "Ван Хален" е свършено."

Улфи участва в последния студиен албум на четворката - A Different Kind of Truth, издаден през 2012 г. Той се включи в групата за турнета още през 2007 г. - като тийнейджър, заменяйки на баса Майкъл Антъни. Последните концерти на "Ван Хален" бяха през 2015 г.

Волфганг призна факт, който бе тиражиран още през миналата година, но досега не беше потвърден официално. Още през 2015-а семейство Ван Хален са замисляли мащабно прощално турне с участието на оригиналния вокалист Дейвид Лий Рот, неговия наследник Сами Хагър, Майкъл Антъни, че и с фронтмена на "Екстрийм" Гари Чероун, който пя само в един албум на бандата.

Еди и Волфганг през 2007 г., когато синът се включи в групата като басист.

Еди е бил много ентусиазиран от идеята, но тя е била осуетена през 2017 г. - тогава ракът се е завърнал, този път в гърлото. На китариста са дадени шест седмици живот от лекари в Съединените щати. Благодарение на лъчетерапия и лечение в Германия, роденият в Нидерландия музикален гений е живял още три години, по думите на сина му.

В последните години - след катастрофа с мотоциклет, тумор е открит и в мозъка на Едуард. След това той не е бил в състояние да ходи по турнета.

Приживе човекът, вдъхновил няколко поколения рок китаристи, казваше, че разполага в студиото си "5150" с "тонове неиздавана музика". И се надява някой ден тя да бъде издадена, като част от нея ще изненада феновете му, ще разкрие непозната страна в творчеството му.

Стърн попита Улф и това, а той отговори, че не е времето сега да се мисли за подобно нещо. "Безсрамно", така той определи пускането на пазара на нереализиран досега материал на своя баща веднага след смъртта му. Все още скърби, някой ден може да се зарови и изкара на светло музика на Еди, но не иска да се ангажира кога ще се случи. Той окачестви архивните записи като "изключителни".

"Баща ми щеше да ми е бесен, рече Волфганг Ван Хален. - Щеше да каже: Какво, по дяволите, правиш? Прави своя музика, не се занимавай с моите стари неща."

Все пак той не изключва някой ден да се направи концерт-трибют в памет на Еди. Но това е всичко, което вижда в бъдещето, свързано с "Ван Хален".