„Почувствахме, че днес не е подходящиото време за начало на преговорите за присъединяване към ЕС на Северна Македония и Албания“, заяви германският министър по европейските въпроси Михаел Рот.

Той говори след видеоконференция на Съвет „Общи въпроси“.

„За съжаление няма много напредък по очертаването на преговорните рамки. Те са предварително условие за свикването на междуправителствена конференция за начало на преговорите“, допълни Рот.

Той поясни, че Албания е изпълнила изискванията за започване към преговори. Остават обаче откритите въпроси между България и Северна Македония. Рот увери, че от Съвета искали да помогнат и да разчистят доколкото е възможно пътя за начало на преговорите.

Докато Съветът още течеше, българският външен министър Екатерина Захариева заяви в София, че страната ни може да одобри преговорната рамка с Албания, но на този етап не може да подкрепи тази за Северна Македония.

„Ако има двустранни спорове, които не могат да се решат в следващите седмици, не е време да поставяме въпроса в дневния ред на Европейския съвет“, обобщи Михаел Рот.

„Подкрепа за успешно приключване на преговорната рамка изразиха всички делегации с едно изключение – България. България посочи две точки, които смята за важни. Миналата седмица германското председателство се опита да сближи позициите. Но не успяхме да убедим българските ни приятели да се съгласят с преговорната рамка“, продължи германският министър.

Рот уточни, че трябва да бъдат изяснени два въпроса, за да бъде приета преговорната рамка. Те са използването на кратката версия на името на Република Северна Македония и основата на езика в тази страна.

Противоречията между София и Скопие могат да бъдат разрешени и да бъде намерено решение за преговорната рамка, каза зам.-председателят на Еврокомисията Марош Шефчович. И така межуправителствената конференция може да се състои възможно най-скоро.

ЕК е в контакт с германското председателство на Съвета за подкрепа на тези усилия. 

„Ще бъде знак за целия регион на Западните Балкани, че процесът на разширяването работи и усилията дават резултати“, заключи Шефчович