Българинът масово е лекуван с антибиотици, което прави нацията ни една от първите по резистентност в ЕС. Лекуваме се и сами с тези медикаменти - още при първи симптоми на разболяване. А болниците използват най-евтините поради липса на средства.

Това са тъжните изводи, които бяха обобщени днес от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на пресконференция на представителството на Световната здравна организация (СЗО). Поводът бе, че до 24 ноември се отбелязва Световната седмица, посветена на осведомеността за антимикробна резистентност. В нея участваха и представителят на СЗО за България Скендер Сила, и председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова. И тримата бяха категорични - неправомерно и прекомерно се употребяват антибиотици, съобщава БТА.

По време на пресконференцията отново бяха цитирани фрапиращите данни, които преди дни обяви Сербезова - че при лечението на COVID-19 едва 8 на сто от пациентите развиват гъбична или бактериална инфекция, което налага прием на антибиотик. У нас, а и не само, обаче 72% от заболелите се лекуват именно с антибиотик.

"Основен проблем в болниците е лечението с най-евтините антибиотици - по икономиески причини. Използваме масово много евтини антибиотици, защото са достъпни. Не отричаме употребата им, те имат своето място, но не може да се лекува само с тях", посочи Кунчев.

И допълни, че извън лечебните заведения хората прибягват до самолечение - пият антибиотик и при незначителни симптоми. Антибиотиците да се пият само по лекарско предписание, да се ползва точното количество и да се спазва срок на лечение, посочени от лекаря, подчерта Кунчев. В една от групите сме на първо място по антибиотична резистентност в Европа, посочи той.

Неправилната употреба на антимикробни лекарства е основният фактор за развитие на устойчиви на медикаменти патогенни организми, заяви и Скендер Сила. По думите му близо 25 хиляди души умират всяка година в ЕС от резистентни инфекции. По данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията ежегодно в ЕС възникват над 4 милиона случая на инфекции в здравните заведения, дължащи се на антимикробна резистентност.

През миналата година СЗО идентифицира 32 антибиотика в процес на клинично разработване, насочени срещу патогени, но само 6 от тях са класифицирани като иновативни, посочи още Сила.

Да не се купуват антибиотици или други лекарства от нерегламентирани сайтове или от хора в социалните мрежи, призоваха още експертите, посочвайки липсата на информация за истинността на медикамента, за начина на съхранение и др.

Проф. Сербезова посочи, че от фармацевтичния съюз са подавали сигнали в прокуратурата за продажба в интернет на медикаменти, които се предписват от лекар. Но за разлика от активността на държавното обвинение относно нейния "казус" по този не е чула да има развитие. Както е известно, прокуратурата й повдигна обвинение заради нейни изявления още от времето на т.нар. първа вълна за възможно изчерпване на количествата на някои лекарства.

По отношение на ниското покритие на страната с противогрипни ваксини председателката на БФС каза, че то е едва около 3%. Кунчев призна, че много малко хора над 65-годишна възраст са били обхванати, въпреки че тази година са били осигурени с 50 на сто повече ваксини.