Учениците от пети до 12-и клас трябва да носят маски или шлемове по време на учебните часове. Такава заповед издаде днес министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от пресцентъра на министерството.

Остава задължението за носене на лични предпазни средства от учители и ученици в общите части на училищата.

В училищните дворове учителите и учениците могат да не ги носят, ако няма взаимодействие между различни паралелки, се посочва в заповедта.

Учениците ще могат да свалят маската или шлема, когато ги изпитват или когато правят физически упражнения.

Изключение от новото правило има за учителите от началните класове (от първи до четвърти), когато преподават само на една паралелка и има условия да спазват безопасна физическа дистанция.

Педагогическият съвет на училището или преподаващият учител могат да направят задължително носенето на маска или шлем за учениците от първи до четвърти клас по време на учебни часове или при други занимания.

По време на учебен час и извън учебните часове по преценка на учителите учениците ще могат да бъдат без лични предпазни средства за кратко време при широко отворени прозорци на класната стая или когато са в училищния двор.

Заповедта не се отнася за учениците, които имат здравословни причини и по предписание на специалист не е препоръчително да носят лични предпазни средства.