Предизборният щаб на американския президент Доналд Тръмп плати 3 милиона долара за повторно преброяване на бюлетините в два силно клонящи към демократите окръга на щата Уисконсин, като заяви днес, че там са имали място "най-големи нередности", макар че не представи доказателства за нарушения, а изборни служители от щата казват, че такива не е имало, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Тръмп плати снощи за повторно преброяване в окръзите Милуоки и Дейн и планираше да представи необходимите документи за задвижване на процедурата днес, съобщи в изявление предизборният му щаб.

В двата окръга, които Тръмп избра да оспорва резултатите, демократът Джо Байдън е получил 577 455 гласа срещу 213 157 за Тръмп. Байдън спечели целия щат с 20 608 гласа разлика, въз основа на получени резултати, представени от окръзите.

"Хората от Уисконсин заслужават да разберат, дали изборният процес при тях е протекъл по законен и прозрачен начин", каза прокурорът на щата Джим Трупис, който работи с предизборния щаб на Тръмп.

"За съжаление не можем да се доверим на честността на изборните резултати, без повторно преброяване в тези два окръга и еднакво прилагане на изискванията за гласуване по пощата в Уисконсин. Няма да узнаем истинските резултати от изборите, докато не бъдат преброени само подадените по законен начин бюлетини", каза прокурорът.

Повторното преброяване, веднъж официално одобрено от избирателната комисия, може да започне още утре, но не по-късно от събота. Процедурата трябва да завърши до 1 декември, отбелязва АП.