"Никой не е привърженик на пълното затваряне. Но не съм привърженик и на пълното безхаберие."

Това заяви пред бТВ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Така той коментира мерките, които правителството предприема за справяне с епидемията от коронавирус.

"Не искам да влизам в политизация. Трябва да се каже, че управляващите изпуснаха времето за подготовка на системите. Поредица от импровизации виждаме, това генерира хаос и дезориентация. Хората дори не знаят какви са мерките, какви се препоръките", каза Иванов.

Според него държавата няма системен подход за ограничаване на разпространението.

"Взаимноизключващи се послания. Стъпка напред - две назад. Пропускане на времето през лятото за подготовка и план. Сега пропускаме планирането, което трябва да се случи. Не виждаме подготовка за коледните празници. Коледната пауза може да се използва с противоепидемични цели", каза Иванов.

Според него премиерът Бойко Борисов е част от комуникационния проблем.

"Той има огромна отговорност за това, че няма планиране. Когато няма планиране, човечността също започва да се проваля. Огромен провал на Борисов", заяви Иванов.

И допълни:

"Ще платим 100-те жълтици и 100-те тояги, и торбата сол. В другите страни има междинни стратегии. Изискват ясни данни, управляване на отделни единици, групи. Това се прави. Борисов се качва на джипката и започва да ръси дивотии."

Според Иванов приходите в бюджета за догодина са надценени.

"В България системно се харчи безконтролно. Борисов ще харчи до изборите, ще заложи бюджетна бомба на следващото управление. Няма никакъв спор, че в тази криза трябва да се подпомагат сектори, но това трябва да стане умно, прозрачно, със стратегия", каза Иванов. 

И допълни, че европейските пари, които се очаква да получим за справяне в кризата, трябва да се инвестират в модернизация.

"Тези пари, вместо да бъдат похарчени, трябва да бъдат инвестирани. От плана на правителството виждаме само намерения за харчене с възможности за пилеене и крадене. Няма гаранция, няма реформа на правосъдието", каза още Иванов.

В "Демократична България" са разработили приложение, с което секционните протоколи в деня на изборите ще могат да се качват в интерент в реално време. Иванов изтъкна, че трудно ще се намерят хора, които да работят за изборите във време на пандемия.