Основният въпрос, върху който се базира новият Пакт за миграцията и даване на убежище, е управлението на външните граници.

Това заяви днес председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен на видеоконференция на високо равнище.

„Настоящата система вече не работи. Новият пакт е свежо начало. Първият въпрос, върху който се фокусираме, е мощно и справедливо управление на външните граници, включително по-ефективни и бързи процедури, което според мен е от ключово значение. Това включва скрийнинг на влизане, процедура за даване на убежище и, където е приложимо, връщане обратно“, каза тя.

Като втори основен елемент Фон дер Лайен посочи справедливото разделение на отговорността, както и солидарността.

„Страните, които изпълняват своите правни и морални задължения или са изложени на риск повече от останалите, трябва да могат да разчитат на ЕС, че ще им помогне да споделят отговорността, когато имат нужда от това. И всяка страна членка  без изключение трябва да помага на друга, която е под натиск“, добави председателят на Комисията.

Според нея новата система се основава върху сътрудничеството и гъвкавите форми за оказване на подкрепа. Това позволява на държавите да избират как да го направят, като същевременно дава гаранции, че помощта ще бъде дадена.

Третият основен елемент по думите на Фон дер Лайен е засилване на партньорството с трети страни, които са източник на мигранти.

Идната седмица Еврокомисията ще представи насоки за приобщаване на мигрантите в ЕС. Те ще включват мерки до 2027 г.