Китайската компания Huawei, която през последните месеци се сблъска със забрани за употребата на хардуера й за 5G не само в САЩ, но и в Европа, получи неочаквана подкрепа - от конкурент.

Бьоре Екхолм, главен изпълнителен директор на Ericsson, обяви, че е против забраната в Швеция да се ползват технологиите и продуктите на Huawei и ZTE. Доводът на шведските регулатори е същото притеснение, което изказват и американците - че Huawei събира разузнавателни данни и краде технологии по поръчка на китайското правителство. 

В добавка шведските оператори трябва да премахнат всякакви китайски хардуер на двете компании от инфраструктурата си до 2025 г.

Ericsson е един от основните конкуренти на Huawei в тази област. И компанията не е на върха на постиженията си в други области - смартфон бизнесът им със Sony отдавна не е фактор. Според Екхолм обаче наличието на конкуренция подобрява всички компании.

"Това може да бъде болезнено в краткосрочен план, но в дългосрочен план ни насърчава да бъдем по-иновативни и да произвеждаме по-добри продукти за нашите клиенти”, коментира той пред "Файненшъл таймс".

И допълва, че Европа трябва да се съсредоточи върху по-бързо въвеждане на 5G мрежите, за да не изостане, както се случи с четвъртото поколение мрежи.