Точно преди 35 години на днешния ден излиза най-популярната операционна система в света - Windows.

Версия 1.0 излиза на 20 ноември, 1985 г. като драйвър, помощна програма за софтуер, към популярната операционна система MS-DOS. "Ню Йорк Таймс" определя работата на компютър с 512 KB RAM памет и Windows "като да изливаш меласа на Антарктика". Критиките са много, но някои виждат потенциал в софтуера. 

В следващите три десетилетия Windows помогна на Microsoft да се превърне в една от най-големите технологични компании в света, разви компютърните интерфейси и дефинира знакови функции, символи, структури и принципи в софтуера и хардуера. 

Подобно на първата версия, някои други също бяха считани за провал - като злощастната Vista, и както Windows 7 бе чаканото спасение, същото важи и за Windows 2.0 през 1988 г. 

По магическите методи на модерния маркетинг така и не бе пусната версия 9, а през 2015 г. излезе "вечният" Windows 10, който от тогава насам се ъпдейтва редовно в нови версии през Интернет. Планът на Microsoft е Windows 11 да няма, но за професионалистите се поддържа номериране на версиите, последната е Windows 10 20H2.

Днес 45% от компютрите са с Windows, а общо - над 1 млрд. устройства. Компанията все пак се сблъсква със солидна конкуренция в лицето на MacOS на Apple, Linux и мобилните платформи като Android и iOS.