„Разследващата журналистика трябва да намери своето място в многогодишната финансова рамка (на ЕС – б.р.). Призовавам да се основе постоянен фонд за финансова подкрепа на  независими журналисти и медии.“

Този апел отправи полската евродепутатка Магдалена Адамович от Европейската народна партия (ЕНП). Тя представи пред Европарламента в Брюксел своя доклад с предложение за резолюция за укрепване на свободата на медиите – защитата на журналистите в Европа, речта на омразата, дезинформацията и ролята на платформите.

♦ „...В контекста на пандемията европейските граждани се нуждаят от професионални, икономически стабилни и независими журналисти; в този контекст [Европарламентът] отново отправя призив за създаването на постоянен Европейски фонд за журналистите в обхвата на следващата МФР (2021-2027 г.), преразгледана вследствие на кризата с COVID-19, който да предлага пряка финансова подкрепа за независимите журналисти и за лицата, работещи в медиите на свободна практика или като самостоятелно заети лица“, се казва в доклада.

„Не можем да кажем, че няма достатъчно пари за защита на демокрацията, след като има толкова много пари за нейното разрушаване и подкопаване“, допълни Адамович.

Идеята за фонда за разследваща журналистика е на българската социалистка Елена Йончева. Тя е правила това от името на своята група в ЕП в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Йончева е и докладчик в сянка по темата за свободата на медиите.

Според Магдалена Адамович демокрацията остъпва на омразата и дезинформацията. Чрез лъжи и омраза се завзема власт в много страни, включително в членки на ЕС.

„Медиите могат да убият човек, могат да убият и демокрацията“, заяви полякинята.

И изтъкна, че прекалената концентрация на медии в определени ръце в зависимост от държавни пари, олигарси или държавни корпорации трябва да предизвиква тревога, че те се превръщат в инструмент във времена на избори.

В доклада са споменати 4 конкретни държави. Първо става дума за Полша и Унгария, като се припомня за започнатите срещу тях процедури по член 7. А след това се говори за Малта и Словакия, като се припомнят убийствата на разследващите журналисти Дафне Каруана Галиция и Ян Куцияк.

Еврокомисията в момента финализира редица инициативи, които ще решат много от проблемите в този доклад. Това заяви еврокомисарят по финансовите услуги Марейд Макгинес.

Тя припомни вече обявената от ЕК инициатива срещу злоупотребите със съдебни дела против журналисти. Тя е част от Плана за действие за демокрацията на Комисията. Той ще бъде представен на 2 декември.

Темата бе засегната и в годишния доклад на ЕК за върховенството на закона, допълни Макгинес. Става дума за призива за прозрачност на собствеността на медиите, независимостта им и ролята на рекламите.