Ще има ли Велико народно събрание, което да приеме нова конституция, както поиска премиерът Бойко Борисов на 14 август, обяснявайки това с "рестарт" на държавата?

Отговорът на този въпрос изглежда все така предизвестен, тъй като за разпускане на действащия парламент и свикване на ВНС с цел да приеме нова конституция на база "черновата" на ГЕРБ са нужни поне 160 гласа.

ГЕРБ, "Обединени патриоти" дори плюс "Воля" и независимите депутати нямат толкова. Решението е невъзможно без подкрепа или от БСП, или от ДПС. И двете опозиционни партии досега са били категорични - подкрепа за новия основен закон на ГЕРБ няма да има. Освен ако нещо не се е променило в последния момент.

Очаква се обаче отговорът на въпроса ще има ли Велико народно събрание да бъде официализиран в сряда. В дневния ред на Народното събрание за седмицата проектът за решение е първа точка, макар че програмата за работа става факт едва след гласуването ѝ от пленарната зала.

Заявката за "рестарт" с нова конституция също така вървеше с обещание лично от премиера Борисов, направено в разгара на протестите срещу него и главния прокурор Иван Гешев това лято.

Репликата от обръщението му във фейсбук в отговор на протестите гласеше:

"В момента, в който Народното събрание вземе решение да се произведат избори за Велико народно събрание съгласно чл. 160 на конституцията, аз ще се оттегля от поста на министър-председател в същия ден."

В превод това би следвало да значи, че само ако опозицията подкрепи авантюрата на ГЕРБ с проект за нов основен закон (който събра унищожителни критики, при това сериозни, дори от средите на ГЕРБ, а кой е авторът така и не се разбра със сигурност, но пък правосъдният министър Данаил Кирилов бе сменен - б.р.), то тя ще получи оставката на министър-председателя, която самата тя иска. Ако не даде гласове - няма да я получи. Подобна интепретация от ГЕРБ публично си позволи и Десислава Атанасова неотдавна, цитирана от "Фокус"

Само 4 дни след заявката на Борисов - на 18 август - в интервю за Нова тв обаче вицепремиерът Томислав Дончев на свой ред сподели: 

"Отворен въпрос е какво ще се случи, ако в Народното събрание няма решение за ВНС. Според мен решението е същото - оставка."

На 1 септември 2020 г. по време на посещение във Видин, излъчвано на живо във фейсбук, Борисов на директен въпрос какво следва, ако ГЕРБ не събере подкрепа за проекта си за конституция, отговори: 

"Работа..."

Това бе изтълкувано от мнозина, че не значи оставка. Пак тогава министър-председателят обяви, че ходът с искането за свикване на ВНС е бил с цел да се види, че властта има политическа воля. И добави как срещу него имало общ сценарий - от т. нар. десни (визирайки "Демократична България"), БСП, ДПС, Румен Радев и олигархията, за свалянето му. Нарече и проекта на ГЕРБ за нова конституция "чернова" - в отговор на критиките от всички - от политици през юристи, на предложените текстове. Обвини и всички, които в годините са искали нова конституция, в лъжа. 

На този фон и отговорът на въпроса ще има ли оставка изглежда предизвестен. Освен ако нещо не се е променило в последния момент. 

Още когато успя да събере 120 гласа за внасяне на проекта си за нов основен закон на 2 септември, ГЕРБ обеща да използва конституционния двумесечен срок, в който проектът за решение да се свика ли ВНС трябва да "отлежава", за да организира широки обществени обсъждания по темата. Не е известно такива да е имало. От управляващата партия обаче бяха обещали да не бавят много решението на парламента за евентуалното му разпускане в полза на свикване на ВНС след 2-месечния минимален срок. Той изтече на 2 ноември, а проектът за решение вече е на входа на пленарната зала. 

Властта измисли и дори сформира временна парламентарна комисия за проекта за новата конституция. Комисия, чиято легитимност бе оспорена от президента Румен Радев в Конституционния съд. 

 
Самият КС допусна искането, а вчера имаше заседание по делото. Очаква се решение до дни.
 
А от общо 9 поискани от органа правни мнения от експерти по конституционно право по делото точно 9 са със заключение, че парламентарният временен орган, посветен на новата конституция на ГЕРБ, е в противоречие с действащия основен закон. 

Само преди два дни - по искане на председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, по проекта се произнесе и Венецианската комисия. Не беше ласкаво.