ЕС да наложи санкции на Турция и да й спре парите, а град Фамагуста да бъде върнат на кипърските гърци.

Това призоваха почти всички евродепутати, които участваха в дебата „Ескалация на напрежението във Вароша заради незаконните действия на Турция и спешна необходимост от възобновяване на преговорите“.

Повод бяха последните действия на Турция и нейния президент Реджеп Ердоган. Първо Анкара отвори за туристи града-призрак Вароша, въпреки че достъпът до него е забранен от ООН. Според организацията там могат да се заселят единствено законните му обитатели – гърците, напуснари мястото след турската окупация през 1974 г. А миналата седмица Ердоган посети района и обяви, че единственото възможно решение за острова е създаването на две държави.

Сред призовалите за санкции и връщане на Фамагуста на гърците бе и българският евродепутат консерватор Ангел Джамбазки. Той също така намекна, че може би Ердоган трябва да използва руски ракети срещу самолет на НАТО, за да се разбере, че не е съюзник.

Според унгарката Каталин Чех от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) гражданите на Кипър не бива да бъдат заложници на режима на Ердоган, недависимо от техния произход и майчин език. И заслужават нещо значително по-добро.

Няколко евродепутати отправиха обвинения към Германия, че не желае твърд подход към Турция и е главният виновник към нея да продължават да текат големи парични суми. Такома мнение изрази фравцузинът Никола Бе от крайната десница. Той призова да бъде поставен под въпрос членството на Турция в Съвета на Европа.

„Имаме средствата за натиск, но ни липсва волята“, обобщи Бе.

„Зеленият“ германски представител Сергей Лагодински отправи призив към турското правителство да помогне на ЕС за подновяване на диолога. Само така Анкара би могла да се върне в правия път. Спорпед Лагодински страната заслужава да бъде лидер в региона, но вместо това тя води рискова игра. Резолюцията, която ЕП трябва да приеме в четвъртък, е последен призив на Парламента за промяна на траекторията на отношенията между Брюксел и Анкара.

Ангел Джамбазки (ВМРО) не пропусна възможността да изригне по адрес на турския лидер.

„Когато става дума за престъпленията на диктатора ислямист Ердоган, тук, в тази зала се намират оправдания какъв стратегически партньор бил, колко трябва да поддържаме отношения. А той през това време си купува руски ракети и тренира да цели самолетите на НАТО с тях. Толкова е партньорството, толкова е умът в някои глави. Може би трябва да използва тези ракети срещу натовски самолет, за да се разбере в тази зала, че този човек не е съюзник нито на НАТО, нито на ЕС“, заяви „консерваторът“.

Особено емоционални изказвания направиха няколко евродепутати от Кипър.

Един от тях – социалистът Деметрис Пападакис, е роден във Фамагуста. Бил е едва 8-годишен, когато градът е окупиран от турската армия през 1974 г. Той и цялото му семейство са се превърнали в бежанци.

„Бяха приети резолюции, за да можем да се върнем. Помня как майка ми стягаше багажа, за да се приберем. Но останахме излъгани. Турция излъга всички наши надежди така, както се надсмива над международната общност и ЕС. Трябва да се приемат най-строги мерки. И Фамагуста да се върне на законните й жители“, заяви Пападакис.

И гърците имат вина за липсата на решение

Според бълтарския евродепутат либерал Илхан Кючюк определена вина за сегашната ситуация имат и кипърските гърци.

„След неуспеха да бъде постигнато всеобхватно решаване на кипърския въпрос през 2017 г. двете страни все повече се отдалечават една от друга. За съжаление, ЕС не съумя да бъде обективен посредник в Кипър, като не се ъзползва от тази възможност. Нека не бъдем изненадани, че тези дни наблюдаваме втвърдена реторика. Днес горещата точка е Вароша. Но ако искаме да избегнем други едностранни действия, които да повишат напрежението на острова, ЕС трябва да играе активна конструктивна и обективна роля в насърчаването на сътрудничеството и помирението между двете страни. Кипърските турци заявиха на последните избори, че всички варианти за заселване на Вароша  трябва да бъдат на масата. Защото варианти за заселване не са били възможни близо 50 г. поради липсата на желание у кипърските гърци за споделяне на властта и благоденствието с кипърската турска страна, както бе декларирано от генералния секретар на ООН Кофи Анан в доклада му от май 2004 г.“, каза той.

Но веднага след това допълни, че за да бъде постигнат напредък, всички едностранни действия в Източното Средиземноморие трябва да бъдат незабавно прекратени и заменени с дипломация, сътрудничество и диалог. Тук Кючюк визира Турция.

Според българския представител възможно най-скоро трябва да бъде свикана регионална конференция с участието на двете страни в Кипър като съсобственици на въглеводородните ресурси край острова, както и на Гърция и Турция.