Бъдещият европейски „Закот Магнитски“ трябва да включва и санкции за посегателства срещу журналисти.

За това настояха депутати по време на дебат в Европарламента, посветен на борбата срещу безнаказаността за престъпления, извършени срещу репортери по целия свят.

„Властимащите по света, които са виновни за престъпленията срещу журналисти, не могат да продължават да се възползват от привилегиите, които са си осигурили и с които са си надянали мантията на уважението. Не може да им бъде позволено да се разхождат свободно в нашите страни, както и да се възползват от банковите си сметки“, смята люксембургската евродепутатка Изабел Визлер-Лима от Европейската народна партия (ЕНП).

Тя е убедена, че задействането на мощен механизъм като „Закона Магнитски“ ще бъде необходима стъпка за защитата на журналистите, които рискуват живота си, за да разкрият истината на хората.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс заяви, че ЕК е твърдо решена да действа в посока на  акт, който да преследва сплашването на журналисти както в страните членки, така и извън тях.

„Санкционният режим на ЕС остава ключов политически приоритет. Той няма да замести съществуващия санкционен географски режим, част от който е насочен срещу нарушението на човешките права например в Сирия, Беларус или Венецуела. Новият глобален санкционен режим ще даде на ЕС по-голяма гъвкавост, за да насочва действието си срещу отговорните за сериозни нарушения на човешките права по цял свят, без значение къде става това и кой е отговорен и, разбира се, когато журналистите също са жертви“, изтъкна Рейндерс.

В началото на месеца върховният презтавител на ЕС за външната политика Жозеп Борел заяви, че се надяла европейският „Закон Магнитски“ да бъде приет преди 10 декември. Тогава е Международният ден на човешките права.

В действителност европейският закон все още няма официално название. Той е еквивалент на американския глобален „Закон Магнитски“, носещ името на руския адвокат Сергей Магнитски, Юристът уличи висши руски чиновници в данъчна измама за 230 милиона долара. Той бе арестуван и почина в затвора през 2009 г. при неизяснени обстоятелства. Смята се, че е бил изтезаван.