Правният хаос, в който управляващите изпаднаха с т.нар. поправка за бързите кредити, днес се задълбочи. Причината - депутатите на ГЕРБ и "Обединени патриоти" гласуваха за "отменяне" на спорния и приет по-рано текст в Закона за потребителския кредит. Който обаче на практика още не съществува, за да бъде отменен.

Депутатите направиха това през преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета (който бе окончателно приет днес), отменяйки скандалния нов текст в Закона за потребителския кредит, който пък на свой ред бе приет пак по "другия начин" - в преходните и заключителни разпоредби на Закона за ДДС. Както Клуб Z писа, проблемът обаче е, че поправката все още не е обнародвана в Държавен вестник - т.е. все още не е в сила, като самото обнародване няма да се състои, защото президентът Румен Радев се възползва от правото си да й наложи вето.

Странната законодателна практика (очаквано) бе скрепена от извънредно заседание на бюджетната комисия във вторник. Въпреки че срокът за предложения за изменения в бюджета изтече още на 13 ноември, в доклада за второ четене на 24 ноември се появи нов параграф - отменящ приетите преди това по предложение на независимия Спас Панчев съвсем тихомълком поправки в Закона за потребителския кредит. С тях бе позволено неустойките по кредити да са 100% от размера на самия кредит.

И така отмяната на несъществуващия на практика, защото не е обнародван текст се озова днес в пленарна зала при окончателното гласуване на държавния бюджет. От БСП няколко пъти опитаха да подчертаят това, че управляващите са изпаднали в правен хаос и няма никакъв смисъл тази поправка да се разглежда. Но останаха нечути. Обвиниха и управляващите в лобизъм. От ГЕРБ изказвания нямаше, но пък "Обединени патриоти" на свой ред отправиха обвинения - от БСП си били мълчали по време на гледането на текстовете от ресорната комисия.

Тон зададе Явор Божанков от БСП, който нарече ситуацията "комедийна" и заяви: "Ето защо не влизаме в зала". Както е известно, левицата не се регистрира за заседанията, за да саботира кворума.

"Ама много интересно, тази поправка не направи впечатление на никой от БСП. Защо ли? Тези, които направиха този медиен скандал бяха адвокатите на тези, които жалят. Хора от вашата група имат пряк интерес това нещо да се случи. Проверете в топ 5 на тия фирми, които са собствениците", отправи обвинение Александър Сабанов (ОП). 

А на това опонира Румен Гечев (БСП), който е и член на бюджетната комисия:

"Не съм съгласен с Божанков, че било комедийно това. Това е трагично. Колега Сабанов, онзи ден на бюджетна комисия направихме категорично възражение срещу този ход на ГЕРБ и техните сателити. Трябваше, Божанков, да кажете - тука се казват трите имена и единния граждански номер на колегата вносител, кой е гласувал и кой е подкрепил. Тук става дума за страхотна корупция. Кой смазва, кога го смазва и кога, за да внася тези брутални текстове, когато хората няма как да влязат в болниците. Това е престъпно, не е комедийно!"

Божанков също отвърна на Сабанов:

"Всички сме гласували против, както и ДПС. Управляващите са го подкрепили. Особено "патриотите" очевидно са се загрижили за бедните. Вие сте като Робин Худ, ама наобратно."

Според юриста на ОП Христиан Митев обаче ветото на президента не е постъпило и не е докладвано от председателя на Народното събрание, следователно: "можем да направим промяната".

"По отношение на самото съдържаниe на текста, знаете, че тези бързи кредити договарят много над тези суми даже", вмъкна Митев. 

Намеси се и колегата на Митев в правна комисия - депутатът от БСП Крум Зарков, за да обясни правните аргументи в обратната посока:

"Разбирайки, че направиха голям гаф, направиха още един. Спорната алинея не може да я отмените днес, защото такава алинея 7 няма. Този законопроект беше върнат и в момента, в който ще го гласувате, в правния мир такава алинея няма. Ако сега гласувате този текст, той ще тръгне към президентската институция, а тук ще се върне вето. Това създава хаос. Няма нужда от него. Да, сгафили сте, признайте, кажете "сбъркахме". Този закон ще влезе в сила от 1 януари 2021 г., има достатъчно време да влезе ветото и да се отмени тази разпоредба. Престанете да шикалкавите", обясни Зарков.

Румен Гечев обаче не бе съгласен с една част от изказването на съпартиеца си Зарков.

"Ама това не е гаф! Това си е лобистка поправка! Върнете парите преди Коледа!", обяви той.