Ирански дипломат, заподозрян, че е планирал бомбен атентат срещу емигрантска опозиционна организация от страната си във Франция, не се яви в съда в първия ден от процеса срещу него в Белгия по обвинения в тероризъм, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Нападението бе осуетено през 2018 г. при трансгранична полицейска операция. Асадола Асади и още трима заподозрени са заплашени от затвор между 5 и 20 години. Те са обвинени в опит за терористично убийство и участие в дейността на терористична организация.

Минути преди започването на делото в Антверпен адвокатите на ищците и представители на опозиционната организация „Муджахидин-е-халк“ ( „Муджахидини на народа“) заявиха, без да представят доказателства, че Асади, който е задържан под стража, е получил нареждане от иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф да не се явява.

Според ищците Асади е организирал плана по заповед, дошла от най-висшите власти в Ислямската република.

„Иранската държава заговорничи, заплашва и извършва нападения и екзекуции. Имаме неопровержими доказателства, че тя е издала нареждания от Техеран и е дала разрешение за смъртта на хиляди хора“, каза адвокатът Жорж-Анри Ботие.

На 30 юни 2018 г белгийската полиция получава сведения за възможно нападение срещу годишното събрание на „Муджахидин-е-халк“. Тогава тя спира двойка, пътуваща в мерцедес. В багажa на пътуващите са открити 550 грама от взривното вещество ТАТП и детонатор.

Белгийските сапьори твърдят, че устройството е с професионално качество. То е могло да причини значителна експлозия и паника сред множеството, което според оценките е било от 25 000 души, събрали тогава във френския град Вилпент.

Асадола Асади е смятан от разследването за оперативния командир на атаката, Той е заподозрян, че няколко години преди това е наел двойката, за да се внедри в опозиционната организация.

В документ на белгийското разузнаване иранецът е идентифициран като офицер от Министерството на разузнаването в Техеран, действал под прикритие в посолството на страната си във Виена.

Според белгийските служби Асади е работил за Отдел 312 на министерството. Това всъщност е дирекцията за вътрешна сигурност, включена в списъка на ЕС с организации, смятани за терористични.

Защитникът на обвиняемия заяви, че клиентът му възразява срещу всички обвинения и ще повдигне процедурни въпроси, включително този за дипломатическия му имунитет.

Адвокатите на ищците изтъкнаха, че дипломатическият имунитет не е равен на безнаказаност. Те призоваха съда да нареди на Асади да се яви на делото.