Защо един предполагаем дякон от православната църква би заплашил с убийство младеж?

В социалната мрежа Facebook можеш да разпространяваш всякаква информация - а ако имаш възможности, дори да я спонсорираш и тя да достигне много повече хора. Радетелят за семейни ценности Давид Александров сам признава, че това е била целта му със създаването на страница с името му - да разпространява идеите си, влагайки пари за реклама.

На 21 ноември Александров публикува снимка на семейството си и честити празника - Деня на християнското семейство, или Въведение Богородично според православния календар. Но и предупреждава за "невидим враг":

"Ето защо днес е време да си спомним колко важна е тази градивна единица, днес се налага едно ново съвременно робство, може би по-коварно и опасно от тогава, защото врагът не е толкова ясно изявен, а е невидим и много коварен. Днес семейството е силно атакувано от ЛГБТ пропагандата, която най-нагло иска да си присвои ценностите градени и пазени през вековете. Атакувано е от социалната система, която представлява погрешната идеология на държавата, че е майка на нашите деца."

Не е ясно как ЛГБТ общността пречи на християнското семейство на Александров, но и позицията му не е учудваща - той е част от Сдружение РОД, което се бори срещу Истанбулската конвенция, Националната стратегия за детето и срещу ЛГБТ общността. 

Светлозар Димитров, студент по политология от Велико Търново, се сблъсква с публикацията на Александров и пише коментар на собствената си стена:

Димитров споделя снимката на Александров, но съобразително закрива лицата на децата му.

Разбира се, Александров веднага засича критиката и напада младежа, като отбелязва симпатиите му към "Да, България":

"Моите "приятели" от "Да, България" пак цъфнаха.  Край "направил съм 4ри деца", "бия си жената", за да вляза в политиката. Колко ненормално е да имаш повече деца, колко ненормално е в ден днешен да защитаваш християнските ценности, колко ненормално е да заставаш срещу джендър пропагандата."

Светлозар Димитров се опитва да изясни позицията си в популярна група, където пък го напада представящият се за дякон от БПЦ Георги Тодоров. Младежът се опитва да изясни, че просто заявява своя политическа позиция.

"Виждам тази публикация, платена е, не е да си го качиш на личната стена, правиш си реклама на базата на това, че си против разни хора", обясни той пред Клуб Z.

Групата е масово докладвана, постът на Александров - също, и в крайна сметка изтрита. Александров пише:

"Истината не се харесва. Дякон Георги от православна църква е блокиран за 30 дена, а в група от 30 000 члена изтриха публикацията. Свобода на словото казвате, с какво моят пост накърни автора?"

А въпросният "дякон" пуска лични съобщения на Светлозар Димитров. Предупреждаваме за изключителна вулгарност и грубост, както и заплаха за убийство:

Светлозар вече се е свързал с адвокат и е подал жалба в местното РПУ. Според него е недопустимо подобен човек да е духовник. 

Добрата новина е, че по всяка вероятност човекът, който стои зад профила "Дякон Георги Тодоров" (в момента блокиран и недостъпен в социалната мрежа) не е духовник. А подобно на много други радетели на семейните ценности ползва църковната титла, за да си придаде авторитет.

Това обаче също така означава, че полицията едва ли ще може да издири реалния човек зад профила. Заплахата с убийство е престъпление по чл. 144.