Слуховете винаги са били използвани, за да се управляват съзнанието и страховете на хората. И все повече се приемат като остра заплаха срещу националната сигурност. В мрежа от мрежи, фейсбук, неформални групи в интернет, анонимни сайтове, чрез дезинформация и фалшиви новини се създават под контрол колективни вярвания, които задействат панически психози сред определени социални групи. 

Затова и паниката в ромските махали в понеделник в няколко български градове заради слуха, че по примера на Норвегия държавата иззема деца, докато са на училище, е добре подготвян процес. И той бълбука месеци наред.

В тази мрежа от мрежи са включени представители на евангелистки и протестантски църкви, публични лица, духовници от православната църква, партийни активисти и участници в местните избори. Те участват в различни конференции, разпространяват публикации, статии от сайтове с неизвестен адрес, видеоклипове...

Достатъчно е да разгледате съдържанието на някои от по-активните групи във фейсбук - НАДАС АМАРЕ ҶАВЕН - РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТАНАЦИОНАЛНА ГРУПА - РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТАПротив антидетските стратегии. И много често се споделят едни и същи текстове - като тази публикация от сайта ndt1.eu.

"В Брюксел се състоя четвъртият поред пазар на бебета и сурогатни майки под наслов Men Having Babies. В изложбата базар вземат участие хомосексуални двойки, желаещи да арендуват матка и да си купят дете, предава kp.ru", започва публикацията.

В истински евъргрийн се превърна и призивът на певицата Деси Добрева срещу Стратегията за детето. 

 

​"Нещо по фейсбук е излязло, че ще вземат децата" - разказа в понеделник вечерта жена от ромския квартал в Сливен. 

Това нещо по-скоро е било активирано след поредицата от натрупвания и въпреки опитите на министерствата на образованието и социалната политика да оборят спекулациите срещу Стратегията за детето - документ, който е създаден през 2000 г., обновен осем години след това и наново актуализиран през декември 2018 г. С няколко думи - последните промени целят да бъдат затворени домовете за деца и да подобрят закрилата на деца в риск. Няма никаква промяна в регламентите за настаняване на деца в риск извън семейството и отнемането им от родителите. И това винаги е ставало само и единствено след решение на съда. Още при първите по-мащабни протести премиерът Бойко Борисов нареди документът да бъде спрян.

Въпреки това продължават усилено да се разнасят плашилата срещу т.нар. норвежки "Барневернет", "джендър идеологията" и "ювенална юстиция". 

"Застъпници в пролома"

Към момента няма официална информация откъде тръгва слухът, че социалните служби са започнали да отнемат деца от родителите им в ромските махали. Зад една от най-активните групи във фейсбук, в които се организират последните протести срещу Стратегията за детето, е сдружение "Родители, обединени за децата" (РОД). Негови председатели са адвокатите Владимир Шейтанов, Илияна Мавродиева и Петър Николов, който на личния си профил във фейсбук е посочил, че е бивш юрист във Военна полиция.

Друг организатор на шествията срещу документа е Жана Гарден. Тя е един от лидерите на протестите срещу Стратегията за детето, които се проведоха през септември и миналата събота в цялата страна. Освен това Гарден е и основателка на Национално женско движение ЕСТИР, което действа от 1996 г. 

На сайта на организацията може да бъде прочетено, че това е "над-деноминационно служение, обхващащо жени от цялата страна без оглед на тяхната деноминация и етническа принадлежност".

Гарден и нейните последователки "вярват, че всяка жена, която вярва в изкупителното дело на Господ Исус Христос, трябва да има ясно видение за последното време и осъзнато предаване в Бога, да загърби и да излезе от традиционалните си навици и поверия, да живее свято и безкомпромисно, за да може да преживее реално словото на Бога и новият й начин на живот да повлияе и рефлектира в обществото. Ние мечтаем да видим всяка жена в нашата нация да излезе от своето равнодушие и апатия и да ходи в пътищата на Господа и да живее в Неговите обещания и съдби."

През 2011 г. мрежата й се разраства. В Петрич е създадено първото училище за подготовка на "ходатаи" „застъпници в пролома”. Те се обучава три години и от първия випуск излизат 50 обучени ходатаи - "но броят им расте в цялата страна постоянно, защото все повече светии откликват на призива си към тази мисия", пише на сайта на организацията.

Снимка: ЕСТИР

Често в групата във фейсбук НАДАС АМАРЕ ҶАВЕН - РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА се отправят молитви към Бог (правописът отново е оригинален).

"За ,"Стратегия на детето" Боже оставяме всичко в твоите ръце боже това , което се случва не идва от теб , а от нечестивия всичко какво става в този свят един ден всеки ще си плати цена какво е правил и ще отговаря пред тебе Боже мой Моля те Исусе не позволявай този закон Ти си над всичко и всеки вместо да се помогнат на сираците на самотните майки да се дадат някакви помощи има толкова много страдащи хора по света където имат нужда от истинска помощ. Да занимават с изнасилвачите с убийците , да сe даде правосъдие толкова много болка ,но те не знаят какво правят за пари са готови на всичко алчни хора лоши хора . Искат да направят разврат с децата да ги убият да им нанесат безброй поражения Боже Господи Опази всички деца закриляй ги Исусе Амин", пише на 4 октомври Stefan Lidia Qnkovi.

Осъждането на "антисемейната" идеология на Стратегията за детето не минава само и единствено под знака на анатема. На 29 септември РОД организира и специализирана конференция, в която се канят адвокати от различни европейски държави. Модератор на един от панелите е бившата депутатка на "Атака" Магдалена Ташева, а поздрав отправя проф. Михаил Ковачев (виж видеото).  

Според програмата са представени случаи от Норвегия и Полша. Стив Бенет от Англия е изчел доклад "Разделяй и владей" - анонимната и поверителна култура на доносничество и отнемане", Габриеле Куби (Германия) - "Глобалната сексуална революция", както и "Сексуализация на деца чрез натиск от държавата", Петър Николов е говорил за социалното отвличане на деца в България. 

"Това е пълна глупост"

На 7 октомври, когато беше пуснат слухът в ромските махали, че "държавата прибира деца", Жана Гарден призовава за спокойствие:

"Не изкарвайте децата си от училищата, това е пълна глупост! В София и в другите градове децата ни са на училище и няма безредици! Какви са тези действия? Това е провокация и е срещу образованието на вашите деца!" 

На следващия ден, вторник, от РОД излязоха с позицията, в която обявиха, че истинският виновник за общественото напрежение в ромските махали е "политическото и чиновническо високомерие към родителите". И също призоваха "родителските общности да не се доверяват на слухове, фейк новини и непроверена информация".

"Не е фалшива новина"

С друг тон към арията от страхове обаче се включи журналистът Мартин Карбовски. В неговия сайт lentata.bg той публикува текст със заглавие "Не е фалшива новина".

"Заставам с името си и лицето си, за да кажа ясно - не е фалшива новина. Новината, че деца се вземат от училище без знанието на родителите, е вярна. Вече има няколко такива, засега единични случаи, в които децата наистина се извеждат от училище без знанието на родител", започва той

И в публикацията разказва за случай отпреди няколко дни, който се развива в село Балша, Софийско. Там три деца са взети - две малки - от дома им от ръцете на майката. Третото дете, Цветелина, е било на училище и е взето оттам по думите на родителите и на свидетели. Също по техните думи децата са взети по анонимен сигнал. "А в документите, които ни предостави майката (и баба на другите две деца), пише, че децата са в риск от насилие. За това нашият екип не може да гарантира, имаме само изявления на съседи, че семейството е бедно, но сговорно и самоиздържащо се", твърди Карбовски.

Случайно или не същата историята от село Балша е припозната и от кандидата за общински съветник в Бургас Петър Низамов (Перата). Той се прочу със своите "арести" по границата с Турция на нелегални мигранти. През 2017 г. Низамов разпространи клип, на който се извършва граждански арест на трима души, влезли нелегално в България и чиито ръце беше завързал със "свински опашки". А през юни 2018 г. оцеля, след като беше прострелян с 10 куршума пред дома му. За случаят разказва и сайтът lentata.bg, където Низамов дава интервю.

И още едно съвпадение - Петър Николов, който е в управителния съвет на сдружение РОД, е адвокат на Петър Низамов. И негов съратник в "Български юридически комитет - защита на гражданите с правни средства" - организация, която осигурява правна помощ на родители, чиито деца са получили закрила от социалните служби. Именно заради спечелен случай, при който адвокат Николов помага на многодетна майка да върне децата си, той получава наградата "Юрист на годината" за 2018 г. на списание "Правен свят".

Освен това Низамов е и председател на партия "Родина" и е в ръководството на движение "Свободна Европа", възникнала след първите хайки за мигранти по границата, която е и част от обединението на патриотичните организации в Европа "Европейски щит". 

Та, случаят от Балша изстреля бургаския кандидат за местна власт чак в Софийско. Оттам той излъчи на живо интервю с майката и бабата на децата и го определи като "извращенията на Държавата срещу българското семейство".

Опасен прецедент?

Случаят с истерията в ромските махали, където обезпокоени родители прибират децата си под строй, не е безобиден. Разработена е цяла мрежа от мрежи, в които дори не всичко е видимо. И активирането на определени играчи в точния момент може да доведе до контролирани резултати. Очевидно различни партийни центрове се опитват да мътят водата заради местните избори. Така че ДАНС и прокуратурата, които бяха сезирани по случая, не трябва да стигат само и единствено до тези, които са пуснали зловредния и панически слух. А да разплетат мрежата и да стигнат до края. В противен случай сценарият отново ще проработи - защото вече е тестван успешно.