#РаботаРаботаРабота… Предизборни обещания, гръмки платформи, напразни надежди. И #ВидимиРезултати. Най-видимият от които – в Синеморец...
Връщаме лентата на живота десетилетие назад. Тогава прозвуча гръмкото: „Ще разследваме всички скандални заменки“.

Годината е 2009-а, министър-председателят пристига на Морска гара - Варна с кораб на Гранична полиция и гръмко заявява: „До два-три месеца ще има осъдени за скандални заменки на имоти във Варна“.

Заменките не са само във Варна, те са по цялото българско Черноморие. Осъдени до днес няма.

В наши дни. 

Фирма, собственост на земеделското министерство, оценява земи по Черноморието на скандалната цена от 49 ст./кв.м. И сега се оказва, че за заменките, за които трябваше да има осъдени, държавата трябва да доплаща.

Министерството на туризма отдава под наем плаж, заобиколен от защитена местност, до който няма изградена инфраструктура и за който пък екоминистерството твърди, че... няма как да бъде отдаден под наем. Но ако не беше гражданската реакция, наемът щеше да е факт.

Стигаме логично до Министерството на околната среда и водите – министерство, което трябва да се грижи за природата. Предишният титуляр се опита да узакони бетонирането на Национален парк „Пирин“, да извади територии от Натура 2000. Сегашният още не е осъзнал, че безводието до голяма степен се дължи на изсичането на горите. Бетонът по Черноморието не му хареса, но пък заяви, че няма да бъде „екологична бухалка“. Подопечната му РИОСВ-Бургас продължава да дава положителни решения за оценка на въздействие за строежи в природен парк, попадащи в рамките на Натура, а самият той – да изключва вече реализирани строежи (съмнително) от защитените зони.

През последното десетилетие, регионалното министерство на няколко пъти възлага на една и съща фирма изготвянето на Общ устройствен план (ОУП) на Община Царево. В плана крещят манипулирани данни, многократно е връщан за преработване, но фирмата не носи абсолютно никаква наказателна отговорност за меко казано странните данни в план от национално значение. 

План, платен от същия данъкоплатец, който освен горните министри, храни и кмета, и архитекта на Община Царево, които пък отказват на гражданите достъп до разрешителните за строеж. Нищо, че според Закона за устройство на територията всички разрешителни за строеж трябва да са достъпни на сайта на общината. 

И всички тези нарушения ни отвеждат до септември 2020 г., когато „човекът с каскета“ пошло се опита да си направи безплатен PR в Twitter: “Бетонира се морето. Сече се вековна гора в планината. Време е да спрем унищожението на уникалната българска природа!” 

Авторът на горните думи оглавява прокуратурата. Прокуратура, която не разследва горните министерства за безобразията – бетонирането на морето и изсичането на горите. Единственият кьорфишек за гласоподавателя беше показният арест на бившия екоминистър Нено Димов. Присъда все още няма, вероятно няма и да има. Стигна се и до абсурда обвинението да обяви, че проверява дейностите на Поляните докато... прекрати проверка за дейностите на Поляните.

„Видимите резултати“ са очевадни. От морална гледна точка, много по-опасно от бездействието на прокуратурата е бездействието и апатията на голяма част от обществото. Общество, което явно не осъзнава, че освен че плаща високите заплати на министрите, после се налага да плаща и глобите, наложени от европейските институции, плод на министерската некомпетентност. 

Всичко е толкова просто – депутати, министри, кметове – това са едни обикновени наши служители. А когато служител не си върши работата, логично е моментално да бъде уволнен и да носи отговорност при наличие на извършени престъпления. За безобразията осъден министър няма.

В заключение: строежът в местността Поляните в Синеморец е открехната кутия на Пандора. И РИОСВ-Бургас, и Община Царево, и посочените по-горе министерства се борят с всички сили да я отворят широко. След завършването на сегашния строеж, моментално ще последва вълна от нови „къщички за птички“. В 4 имота, съседни на сегашния, предстои да се изградят 8 вили и басейн. В друг, в който съсобственици са близките на виден депутат, ще изникнат 9 вили и 2 басейна и т.н.

А жителите на общината продължават да чакат нов ОУП и работеща пречиствателна станция в Синеморец (каквато РИОСВ-Бургас безрезервно вярва че има, съдейки по едно от поредните разрешителни)… Ами, няма да ги дочакат скоро. Не е изгодно за властта. A Ивелина Василева (председател на комисията по околна среда и води в парламента), която това лято обеща забрана на строителството на първа линия, отдавна спокойно спи зимен сън. На пухена възглавничка…