Три свидетелки, които до една са заявили пред ДАНС, че не са били на учредителното събрание на партия „Възраждане“, днес си спомниха, че всъщност са присъствали. А едната дори се свързала с разпитващите и поискала да промени показанията си.

Това стана ясно в Софийския градски съд на първото дело по искането на прокуратурата за заличаване на партията на варненския лидер Костадин Костадинов.

Държавното обвинение експресно се сезира през лятото, което - естествено - наля нова енергия на достигналия до балотаж на последните кметски избори във Варна и неговите поддръжници.

Прокуратурата през юли 2020 г. съобщи, че е открила тежки нередности в учредяването на партията през 2014 г. (събитието забележително се е състояло в читалището на гр. Плиска). Имало мъртви души, както и хора, които не знаят, че са "участвали".

Днес пък се оказа, че - неясно защо - прокурорът е поискал делото да тече при закрити врата. Това обаче бе отхвърлено.

Въпреки лошото време и снеговалежа в София над 80 души се струпаха пред Съдебната палата от сутринта с трибагреници, знамена и лозунги, ранички, ленти, маски и всякакъв мърчандайз на "Възраждане", за да подкрепят лидера си.

Иначе партията е защитавана от цели трима адвокати, чиято основна теза бе, че когато са викани пред органите на досъдебното производство, на свидетелите е казвана "друга версия" - че става дума за кражба на лични данни. Те си помислили, че някой ще им открадне дебитната карта, объркали се от агресивното държане на органите на реда и така дали погрешни показания (не стана ясно кога са имали време да агресират едната свидетелка, след като тя самата днес заяви пред съда, че целият разпит продължил около 5 минути, б.а.).

Другата пък толкова се уплашила от самия факт, че я разпитва ДАНС, че днес прокурорът поиска да ѝ се предяви разпитът - да се види какво е говорила. Той безславно не бе намерен... въпреки че в търсенето добросъвстно се включи и самият Костадин Костадинов. 

Освен това защитата настоява, че искането на прокуратурата за заличаване не е ясно - не са посочени конкретни нарушения на закона, кога са извършени те, като се изтъква, че самата СГП е участвала в делото по регистрация на партията (състояло се на същото място - Търговско отделение на Софийски градски съд, през 2014 г.). Как тогава не са открили нередности в учредяването, а сега всички аргументи на държавното обвинение са именно насочени само и единствено срещу него?

Освен че лидерът превъзбудено обикаляше из съдебната зала, ту влизаше ту излизаше, за което съдийката му направи няколко забележки, по едно време му каза - елате, застанете отпред.

"Не искам да застана отпред", обяви той.

Накрая и адвокатите казаха пред почитателите на варненеца, че ДАНС се е държала като организирана престъпна група, а прокуратурата е заплашвала свидетели, включително, че са "ходили по домовете на възрастни хора".

"Единственият начин, по който могат да ни спрат, е това нещо", заключи Костадинов на излизане от делото.

Поддръжниците му го изпратиха с одобрително скандиране и ръкопляскания вътре в самото фоайе на Съдебната палата - пред залата.

Процесът ще продължи през февруари с разпит на още 3-ма свидетели, поискани от защитата. Съдът не одобри искането на адвокатите за разпит на общо 71 свидетели.